• Tradícia pletenia korbáčov

          Uplynulý týždeň nás v školskom klube detí navštívil pán Jozef Neuschl, ktorý nás prišiel naučiť, ako sa zapletajú veľkonočné korbáče. Mali sme plné ruky práce, táto činnosť si vyžaduje patričnú zručnosť. Deti boli nadšené, obzvlášť dievčatá uplietli pekné korbáče. Hotové korbáče sme vyzdobili farebnými stužkami a šibačka sa mohla začať. Najprv chlapci vyšibali dievčatá a potom dievčatá schmatli korbáče a šup na oplátku poriadne vyšibali chlapcov. Užili sme si spoločne mnoho smiechu a zábavy.

        • Predškoláci u Novaška

          Dňa 25.3. pokračovala Labková patrola vo svojej misii. Do hľadania strateného Novaška sa pustili deti zo škôlky na Langsfeldovej ulici v Kremnici a deti z Bartošovej Lehôtky. Ich odvaha a šikovnosť ich doviedla až do cieľa. Deti oslobodili Novaška. Vidíme sa na zápise!

        • Svetový deň vody

          V piatok sme si v ŠKD pripomenuli svetový deň vody. Rozprávali sme sa o tom, aká je pre nás voda dôležitá, kde všade okolo nás je a aký je jej kolobeh v prírode. Aby sme si to lepšie zapamätali vymaľovali sme si takéto krásne obrázky.

        • IT trendy v programovaní

          Dňa 22.marca sa v našej škole konala prednáška s názvom Nové trendy v IT, ktorú viedli Ing.Ondrej Václav, Ing. Slavomír Kubaský a Mgr. Ivan Suchý. Sú to ľudia, ktorí programujú vo firme Continental. Predstavili čo predstavuje ich práca, akým spôsobom riadia programovaním procesy vo firme. 

          Prezentovali LOW CODE, HOME IOT - inteligentné technológie pre lepší život, ďalej POWER APPS - Ako vytvárať aplikácie. RPA - prezentácia o robotických procesoch a taktiež prezentovali umelú inteligenciu.

          Prednáška bola veľmi zaujímavá, zaujala tak žiakov, ako aj učiteľov.

          Na záver poďakovali žiaci veľkým potleskom a žiaci odovzdali prednášajúcim autíčko, vytlačené na 3D tlačiarni. Žiaci sa naopak potešili sladkou odmenou, ktorú dostali od firmy Continental.

          Veľká vďaka patrí všetkým trom pánom.😊😊😊💻👨‍💻

        • Oznam 

          Dňa 27.3.2024 z organizačných dôvodov prebieha vyučovanie nasledovne:

          1. stupeň - od 7:50 do 11:20 hod.

          2. stupeň - od 7:50 do 11:20 hod.

          Školský klub detí je v prevádzke.

        • Zvuk

          Milí spolužiaci,

          asi sa vám už stalo, že vás „boleli uši“. Pokiaľ to bolo kvôli hluku, určite ste sa nachádzali niekde, kde vaše uši prijímali zvuk nad 70 dB. DB sú decibely, teda jednotka, v ktorej meriame hlasitosť. Teda ako silno pôsobí zvuk na normálny sluch. Našla som si nejaké prirovnania, ktoré nám zvuk priblížia:

          Šumenie trávy má 10 dB, šepot má cca 30 dB, bežný rozhovor asi 60 dB a zapnutý motor motocykla asi 95 dB. Hluk nad 70 dB po dlhšiu dobu môže poškodiť sluch. Vysoký hluk nad 120 dB môže spôsobiť okamžitú stratu sluchu. 120 dB má štart prúdového lietadla. A hlasitosti vyššie ako 130 dB nám už spôsobujú bolesť.

          Možno by stálo za to, keby sme si v triedach skúsili merať hlučnosť. Najlepšie celý týždeň. Ktorá trieda by zvíťazila v tichosti? V tej tichej triede by sa spolužiakom asi najlepšie učilo a aj žiak v poslednej lavici by počul, čo hovorí učiteľ.

          A v ktorej by nás bolela hlava? Myslíte, že v najhlučnejšej triede budú mať rovnaké učebné výsledky ako v tej tichej?

           Tiež by bolo zábavné použiť rôzne formy merania. Napr. cez aplikácie v mobile, kúpenými meracími prístrojmi alebo aj microbitmi. Možno by sa merania aj líšili a mohli by sme ich porovnať.

          Pri písaní tohto článku som tiež zistila, že hluk ovplyvňuje aj stromy. Nielen zvieratá, o čom už dávno vieme, ale aj rastliny. Tie taktiež nemajú radi hluk a rastú oveľa menej ako v prirodzenom tichu. Zaujímavé je aj to, že materiály môžu byť pohltivé a odrazové. Možno preto máme lavice z dreva, lebo pohlcujú hluk. Drevo je skvelým pohlcovačom hluku. Veď aj v lese je príjemnejšie ticho ako v meste.

          Hluk je teda pre nás veľmi nebezpečný. Skúsme to teda nejako ovplyvniť.

          Vaša spolužiačka Natália Golhová z 5.A

        • Prvý jarný deň u námorníkov

          Prvý jarný deň sme zasvätili tvoreniu. Spolu s rodičmi sme pod vedením pani Hrmovej vytvorili krásne dekorácie z hliny. Venčeky, kraslice, zajačiky a iné výrobky sú už na ceste do pece, a potom nás už budú tešiť počas celej jari u nás doma. S dobrým pocitom sme v rámci Svetového dňa Downovho syndrómu pokračovali ponožkovou výzvou. V tento deň sme si obuli odlišné ponožky, aby sme dali najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme.

                                                                                                               Kolektív IV.B

        • Hodina deťom

          V tejto chvíli naši dobrovoľníci vyrážajú do ulíc nášho mesta, aby vyzbierali dobrovoľný peňažný príspevok na Hodinu deťom.

          Cieľom zbierky je potešiť toho, na kom Vám záleží a zároveň tak pomôcť deťom v jednorodičovských rodinách. Výťažok z predaja bude venovaný osamelým rodičom s deťmi, ktoré najviac ohrozuje chudoba. 

          Ďakujeme ☀️

        • Voňavé chodby

          Niečo sa tu chystá.

          Už čoskoro, vďaka naším štedrým sponzorom môžeme rozvoňať chodby našej školy. Ako bude voňať naša škola? Viac o prijekte a našich sponzoroch sa dozviete v najbližšom čase. Ďakujeme flexity yoga shop, bio kozmetika bodhi, Svon- prírodná kozmetika a botanické parfumy, Doterra.

           

        • Plavecký výcvik II.A

          Tak už aj piráti absolvovali svoj plavecký výcvik. To by tak bolo, aby piráti nevedeli plávať! Už vedia. Všetci, ktorí vydržali do konca, sa vody neboja a boli by najradšej, keby plavecký trval aj mesiac. 
          Bolo výborne, a to aj vďaka  pánovi učiteľovi Matejovi Kmeťovi a pani asistentke Eliške Weissovej. Ďakujeme.
           

        • Pletenie korbáčov

          Blíži sa Veľká noc a s ňou aj veľkonočná šibačka. Na šibačku treba dobrý korbáč. Štvrtáci zo školského klubu boli v piatok v čitárni, kde sa naučili takéto korbáče pliesť z vŕbových prútov. Bolo to zaujímavú popoludnie, každý si odniesol svoj korbáč a aj prútiky, aby si doma mohli urobiť ešte jeden korbáčik.

        • Predškoláci hľadali Novaška

          Jarné slniečko nalákalo škôlkarov do našej Novaškovej školy. Keďže sa nám Novaško stratil, "Labková patrola" nám ho pomohla hľadať. Predtým však musela splniť niekoľko vedomostných zadaní a pohybových aktivít. Darilo sa im výborne! Deti s nadšením plnili úlohy, ktoré ich doviedli do úspešného cieľa, a tak bol Novaško nájdený. 

          Tešíme za na opätovné stretnutie! ☀️

        • Športujeme pre radosť

          Ako deťom zlepšiť náladu a v neposlednom rade aj kondíciu a športové spôsobilosti? Prezliekli sme sa do športového a za chvíľu naša telocvičňa výskala detským džavotom a dupotom. Rozdelili sme sa do dvoch družstiev a súťažili sme hádzaním lopty na basketbalový kôš, driblovaním lopty, či slalomom pomedzi farebné kužele. Športovanie nám učarovalo. Veď okrem dobrej nálady si zo športovania do života odnášame aj iné benefity ako odolnosť, schopnosť prekonávať prekážky, či vedieť sa zmieriť s prehrou. Takýto však nie je len šport, ale aj samotný život. Z tohto pohľadu je športovanie skvelou prípravou na realitu.

        • Pasovanie za čitateľov

          Pasovačka v Knižnici J.Kollára sa prvákom veľmi páčila. V spolupráci s EDUdrama sa prváci preniesli do ľudovej rozprávky, v ktorej si zahrali ako naozajstní herci. Tešili sa, že tak boli pasovaní za platných čitateľov mestskej knižnice.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.