• Robocup 2019 Liptovský Mikuláš

                 V dňoch 27.3. - 29.3.2019 sme sa v rámci projektov Nadácie Orange "Programujeme s legom II" a IT Akadémia zúčastnili celoslovenskej súťaže v stavbe a programovaní robotov Robocup 2019 v Liptovskom Mikuláši. Kategórie Konštrukcia robota sa žiaci 9B triedy zúčastnili už po druhý krát. Kategórie Záchranár počiare sa žiaci 9A triedy zúčastnili po prvý krát. Našim najväčším úspechom bola predovšetkým odvaha zúčastniť sa tejto súťaže. Získali sme cenné poznatky o priebehu súťaže a pripravili sme pevný základ pre mladších spolužiakov v podobe programu Sleduj čiaru. Doladenie ostrých zákrut a pravouhlých otočiek necháme už na našich mladších pokračovateľov. 

        • Dalton v III. B

          Dnes sme sa vrátili o niekoľko miliónov rokov späť a stretli sme sa s dinosaurami. Hľadali sme dinosaurie vajíčka a sledovali rast dinosaurov v nich. Snažili sme sa uloviť triceratopsa a vyskúšali si prejsť v dino labách, poniektorí si v nich zaskákali aj "škôlku". Stali sa z nás aj paleontológovia a zamerali sme sa na odhaľovanie kostí dinosaurov. V záver sme prezentovali svoje projekty, ktoré boli naozaj zaujímavé a niektoré dokonca spracované aj formou PowerPoint prezentácie. Dalton o dinosauroch sme si opäť užili.

        • Stolný tenis - liga ZŠ

          Tešíme sa, že práve na našej škole sa uskutočnila liga v stolnom tenise pre celý žiarsky okres. Veríme, že naše talenty budú v tomto športe pokračovať aj naďalej, ako to vidíme často aj cez prestávky, vždy keď je na to príležitosť. Prajeme im, aby tento šport bol pre nich nielen činnosť, ktorá podporuje telesnú aktivitu, ale aby sa k nemu radi počas celého života vracali.

        • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          Dňa 20. a 21. marca sa žiaci našej školy zúčastnili okresnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorú organizovalo Centrum voľného času v Žiari nad Hronom. V prednese poézie nás reprezentovali  Vladimír Adrián Ťahún (3.B), Alexandra Wagnerová (4.B), Nadine Neuschlová (5.B)  a Matej Berčík (5.B). V próze svoje schopnosti predviedli  Sibyla Prídavková (2.B), Nela Vivien Rajčanová (4.B), Eliška Bartošíková (5.A), Lucia Schmidtová (6.A), Mária Jančová (9.A) a Maxim Majer (9.A).  Veľmi nás teší úspech Sibylky Prídavkovej, ktorá získala v Ι. kategórii 3. miesto a Maxima Majera, ktorý sa umiestnil v ΙΙΙ. kategórii na 1. mieste a postupuje na krajské kolo súťaže. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a víťazom srdečne gratulujeme!

        • Erasmus Nový Jičín štvrtý deň

          Naša práca dosiahla vrchol práve v dnešný deň. Intenzívne sme pracovali a spracovávali včera nazbieraný materiál. Tvorivá atmosféra sa šírila v prostredí ZŠ na Tyršovej ulici. Naša snaha vyústila do výsledných videí, ktoré sme vykúzlili s pomocou deviatakov. Tieto videá si  odprezentujeme v posledný deň. Každá skupinka, v zložení Slovák, Čech a Chorvát, vložila do tejto prípravy mnoho úsilia.

          Po poobedňajších nákupoch sme sa zišli pred ZŠ a presunuli sme sa na bowling, kde sme v predvečer nášho odchodu zažili veľké množstvo zábavy. Naše priateľstvá sa týmto ešte viac prehĺbili a už teraz vieme, že sa nám bude ťažko lúčiť.

        • Nový Jičín - tretí deň

          Tretí deň sme si vyskúšali hru na foto/video reportérov. Po rannej príprave textov v angličtine sme sa vydali do terénu, kde sme zbierali materiál na tvorbu nášho videosprievodcu. Fotili a kamerovali sme pomocou tabletov vybrané významné časti mesta Nový Jičín. Niektorí z nás sa najskôr museli zbaviť trémy, aby dokázali prezentovať pripravené anglické texty pred kamerou. No úspešne sme zvládli aj túto úlohu. Po obede viedli naše kroky do neďalekého mestečka Štramberg. Tu sme sa pokochali výhľadom na malebnú prírodu. Blížiacu sa jar v predvečer jarnej rovnodennosti nám naznačil spev vtáčikov, zelenajúca sa tráva, či kvitnúce stromy. Mesto Štramberg je známe výrobou štramberský uší. Sú to koláčiky z medovníkového cesta, ktoré majú tvar kornútka. Ich názov podľa legendy súvisí s tatárskými výbojmi, v ktorých Tatári odsekávali katolíkom uši a posielali ich Džingischánovi. Výrobu štramberských uší sme mohli vidieť na vlastné oči, ba dokonca sme mohli vyskúšať aj ich chuť, kedy zaplesli naše chuťové poháriky. Po náročnom programe sme sa večer vrátili späť do Nového Jičina.

        • Návšteva ŠKD v Lyžiarskom múzeu

          15.3.2019 sme navštívili s deťmi z ŠKD expozíciu Slovenského olympijského a športového múzea. Lektorka múzea nám priblížila históriu výroby lyží, ako aj históriu lyžovania v Kremnici. Vyrástli tu viacerí úspešní športovci, ktorí darovali svoju lyžiarsku výstroj múzeu. Deti najviac zaujala výstroj Petry Vlhovej a diplomy p. Čillíka.

        • Nový Jičín- reportáž druhého dňa

          Po nočnom oddychu sme začali prehliadku mesta. Nahliadli sme do zákutí malebných uličiek, kochali sme sa krásou historických budov a prekonaním strachu sme sa ocitli na vrchole radničnej veže, z ktorej sa nám naskytol pôvabný výhľad. Táto aktivita nám bola inšpiráciou pre vytvorenie scenárov pre nášho spoločného videosprievodcu mestom Nový Jičín. Hneď po chutnom obede sme sa ocitli pod paľbou laserových lúčov. Navštívili sme zábavnú Laser game v Laser aréne. A zvyšok popoludia nám aj chorvátskym spolužiakom zorganizovali našimi českými kamaráti.

        • Nový Jičín - reportáž 1. deň

          V rámci projektu Erasmus+ tento týždeň poviedli naše kroky do partnerského mesta Nový Jičín v Českej republike. Pricestovali sme už v nedeľu, aby sme sa nadýchali tunajšej atmosféry a zrakom začali vnímať to, o čom nám doteraz bolo iba hovorené. Z každej strany nás ohúrila nádherná architektúra. Plní očakávania sme mali možnosť zoznámiť sa s českými a chorvátskymi rovesníkmi. Vďaka zoznamovacím aktivitám sa z nás veľmi rýchlo stali kamaráti. Následne zábavu vystriedalo pracovné nasadenie. Vytvorili sme trojčlenné medzinárodné tímy a spolu s učiteľmi sme odhalili zadanie našej anglickej úlohy. Po krátkej obednej pauze sme sa zahrali na modelov a modelky v expozícii klobúkov, kde sme si mohli vyskúšať vyše 300 takýchto kúskov. Dokonca sme si mohli navrhnúť výzdobu vlastného klobúka. Následne sme sa presunuli do múzea venovanému generálovi Márie Terézie Ernstovi Gideon von Laudonovi.

        • Kalokagatia

          Dňa 12. a 13.3 sa konala zimná kalokagatia na Štrbskom plese, ktorej sa zúčastnila aj naša škola. Kalokagatia je grécke slovo, ktoré pojednáva o harmonickom rozvíjaní tela a duše. Práve v tomto duchu sa do olympiády mládeže zapojili aj naši žiaci, ktorí súťažili aj v športových aj kultúrnych disciplínach. V umeleckej súťaži uspela Mirka Kmeťová zo 7.A. Jej dielo vybrali medzi najlepšie z celého Slovenska a bolo umiestnené na výstave v hoteli PATRIA. Mirka sa zúčastnila vernisáže tejto výstavy priamo na Štrbskom plese. Na športoviskách hájili našu česť chalani 5. ročníka. V zjazdovom lyžovaní sa predstavili Tadeáš Kanala, Jakub Cinkánič, Jakub Janda a Samo Prokša, ktorí sú pretekári Ski Klubu Kremnica. Do prvej desiatky sa prebojovali Cinkanič a Prokša na 7. a 8. mieste. Poďakovanie patrí aj Marcelovi Krížovi, ktorý ako tréner Ski klubu Kremnica, zabezpečil našim zverencom všetok servis počas pretekov.

        • Týždeň plný súťaží!

           

          Po jarných prázdninách čakali deti dve súťaže, ktoré preverili ich talent v prednese poézie a prózy a v speve. Dňa 12.3. prebehol Hviezdoslavov Kubín. Táto súťaž je celoštátna s postupom a je prehliadkou v umeleckom prednese poézie a prózy. Vo štvrtok 14.3. sa konala súťaž školského kola Spievam, spievaš, kde sme si zaspievali a urobili si tak pekný deň. Predstavujeme Vám víťazov, ktorým gratulujeme!

        • "Motúzy múzy Zuzy"

          Dňa 13.3. sa žiaci III.A zúčastnili v Knižnici Jána Kollára zaujímavej besedy  so spisovateľkou Monikou Necpálovou, ktorá im predstavila svoju knihu „Motúzy múzy Zuzy“. Zaujala ich nielen skvelá kniha, ale i samotná autorka, ktorá deti svojim rozprávaním, a hlavne pútavými aktivitami zaujala tak, že sa im ani nechcelo z knižnice odísť. Ďakujeme knižnici Jána Kollára za zorganizovanie tejto skvelej besedy.

        • Súťaž "Červené jabĺčko"

          Aj tento rok nás Ferko Kmeť na regionálnej súťažnej prehliadke "Červené jabĺčko" v speve ľudových piesní a hre na ľudové hudobné nástroje v Žiari nad Hronom reprezentoval viac než úspešne. V kategórii súťažiacich od 11 do 15  rokov nielenže skončil v zlatom pásme, ale ako najlepší interpret získal aj ďalší postup a možnosť reprezentovať v máji celý náš región v krajskom kole súťaže Hronsecká lipová ratolesť.

          GRATULUJEME A DRŽÍME PALCE!

        • Zimná kalokagatia

          V rámci ZIMNEJ KALOKAGATIE nás v kultúrno-umeleckej časti tejto celoslovenskej súťaže úspešne reprezentovala  Miriam Kmeťová, žiačka 7.A triedy, ktorá za svoju výtvarnú prácu získala krásne 3. miesto. Cenu si prevzala priamo v dejisku Medzinárodnej olympiády detí a mládeže – na Štrbskom plese.

          GRATULUJEME!

           

        • DoD

          Počas jarných prázdnin sa dvere našej školy otvorili budúcim prvákom. Pri vstupe do školy ich vítal Novaško, ktorý sprevádzal deti celým dňom. Hravá školička sa začala spoločnými raňajkami, po ktorých sa predškoláci zoznámili s robotmi, vstúpili do ríše dinosaurov, s opicou Škoricou lúštili záhadu rozhryznutého listu a učili sa v angličtine rozpoznávať zdravé jedlá. Počas prestávky sa spoločne občerstvili. V školskej jedálni si dali chutný obed, po ktorom sa presunuli do priestorov školského klubu, kde sa mohli zahrať a vyrobiť si na pamiatku Novaška. Predškoláci boli veľmi šikovní, odvážne sa popasovali so všetkými úlohami, ktoré na nich čakali. Predškolákom ešte pripravujeme aj iné  prekvapenia a tešíme sa na naše spoločné stretnutia.

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.