• Beh oslobodenia

          Dňa 12. apríla 2019 sa žiaci Základnej školy na Angyalovej ulici  zúčastnili Behu oslobodenia, ktorý sa konal na atletickom ihrisku IV. Základnej školy v Žiari nad Hronom. Reprezentovať našu školu bolo 26 žiakov. Umiestnenie vo svojej kategórii získali:  1. miesto Nela Vivien Rajčanová, 2. miesto:  Juraj, Cinkanič, Dominika Petríková a František  Matuška. Gratulujeme!

        • Spievam spievaš

          V ľudovej piesni získali 1. miesto Juraj Majer a František Kmeť.

          V umelej piesni získali 1. miesto Laura Ďanovská a laura Říhová

          2. miesto Sofia Ihringová

          3. miesto Nadine Neuschlová a Andrea Weissová.

        • Ako vzniká fyzikálna veličina

           

          Realitu okolitého sveta vnímame pomocou vnemov, ktoré nám sprostredkovávajú naše zmysly. Hovoríme o zmyslovom vnímaní. Triedením a porovnávaním vnemov, nachádzame spoločné a odlišné vlastnosti objektov. Ak pojem opisujúci vlastnosť objektu vieme pomocou vhodne zvolenej fyzikálnej jednotky aj kvantitatívne vyjadriť, stáva sa fyzikálnou veličinou.

           

          Na hodine fyziky v 9.A sme pomocou myšlienkových postupov a vedeckého bádania  zavádzali meracie jednotky a definovali veličiny opisujúce vybranú vlastnosť.

           

          Potom sme merali netradičné fyzikálne veličiny: chrumkavosť, štrgotavosť, zipsovosť, šušťavosť.  Možno sa medzi nami nájdu nádejní fyzici, ktorí v dnešnej technicky vyspelej krajine nájdu novú fyzikálnu veličinu.

            

        • Speváčka súťaž

          Po školských kolách ,,Spievam, spievaš" a ,,Slávik Slovenska" naši žiaci postúpili do okresného  kola, kde samozrejme opäť nesklamali. Srdečne gratulujeme našim speváckym talentom.

          Výsledková listina Spievam, spievaš 2019.

          Ľudová pieseň

          2.kat. 1.m. Juraj Majer

          3.kat. 1.m. František Kmeť

          4.kat. Č.u. Sofia Ihringová

          Umelá pieseň

           3.m. Andrea Weissová

          3.kat. 1.m. Laura Říhová

          3.m. Nadine Neuschová

          4.kat. 1.m. Laura Ďanovská

           2.m. Sofia Ihringová

           

           

           

        • Knižné hádanky

          V piatok 12.4.2019  sme boli  my žiaci  5.A a 5.B triedy v hudobnej miestnosti na knižných hádankách. Pán Hujdič alias pán Mrkvička nám dával otázky.  Počas celej hodiny sme mali na koberci rozložené knihy. Bola medzi nimi aj moja rozčítaná kniha, ktorá sa volala Príbehy na dobrú noc pre Rebelky. Sú to krátke príbehy o rôznych povolaniach. Mne sa najviac páčil príbeh o modelke. Počas jednej vyučovacej hodiny sme pracovali v skupinách a odpovedali sme na hádanky. Hádanky boli o konkrétnych knihách. P. Hujdič nám prečítal úryvok a našou úlohou bolo  uhádnuť, ktorá kniha to bola. Medzi hádankami boli aj zaujímavé otázky napr. koľko má p.Hujdič detí alebo aká farba sa vo vedľajšej skupine vyskytne najčastejšie . No bola to červená. Alebo akého najobľúbenejšieho speváka napíše susedná skupina. Určite si z ponuky kníh prečiťam knihu, ktorá  ma zaujala  Krič potichu braček.

           

          Karina Gombošová, 5.A

            

           

        • Tibor Hujdič alias pán Mrkvička

           

          Propagátor čítania detí a deťom. Cez dramatizované čítania a predstavovanie kníh inšpiruje deti na školách k čítaniu. Pre učiteľov, knihovníkov a rodičov lektoruje semináre na  podporu záujmu o čítanie detí a na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Bol  moderátorom autorskej rozhlasovej relácie Detská knižnica zameranej na  kvalitné knihy pre deti a mládež. Aj u nás v škole sme sa vzdelávali počas dvoch dní a to nie len žiaci, ale aj my učitelia. Zajtra  žiakov 4. ročníka čaká čítanie s pánom Mrkvičkom a žiaci 5. ročníka absolvujú knižné hádanky.

            

        • Na návšteve

          Na návšteve v knižnici Jána Kollára sme sa naučili veľa nového o ľudovej slovesnosti, zmenili sme sa na hercov a vybrali sa tak s vajcom na vandrovku. Za príjemný zážitok ďakujeme. III. B

        • Deň narcisov

          Dňa 11.4. sa uskutoční zbierka Deň narcisov. Zbierku organizuje Liga proti rakovine a v našom meste bude prebiehať už tradične prostredníctvom dobrovoľníkov z 9. A a 9. B triedy zo Základnej školy na Angyalovej ulici v Kremnici. V našom meste sa budú pohybovať riadne označení dobrovoľníci v žltom tričku s číslom a oprávnením zbierku vykonávať. Peniaze vhadzujte do zapečatenej pokladničky. Zbierka bude prebiehať v čase od 8:00 do 12:30.  Výťažok bude použitý na podporu ľudí chorých na rakovinu a výskum tohto ochorenia. O sume vyzbieranej v našom meste vás budeme informovať prostredníctvom Kremnických novín aj webovej stránky Základnej školy na Angyalovej ulici. Za akýkoľvek príspevok do pokladničky budete odmenení symbolickým kvietkom. Skupinka žiakov bude na našej škole zbierať dobrovoľný príspevok 1. a 2. vyučovaciu hodinu.

        • OZNAM

          Dňa 11.4.-12.4. bude vyučovanie z organizačných dôvodov končiť piatou vyučovacou hodinou. V rámci týchto dní  na našej škole pre našich žiakov aj učiteľov budú prebiehať aktivity na rozvoj čitateľskej gramotnosti.

          Tešime na na Čitanie s Mrkvičkom, ale aj na knižné hádanky pre žiakov 5. ročníka.

           

           

           

        • Deň otvorených dverí

           

          Vážení rodičia budúcich prváčikov.Chcete vidieť ako sa vzdelávajú žiaci našej školy?
          Príďte na Dni otvorených dverí 8.4., 9.4. a 10.4.2019 od 7,50 h do 9,25 h. Môžete sa pozrieť na hodiny matematiky a slovenského jazyka v 1.A a 3.A triede.
          Tešíme sa na Vás.

            

           

        • Čo nás najlepšie chráni pred chladom?

           

          Otázka ktorú sme si dnes na hodine fyziky v 7.A dávali niekoľko krát.

          Vedenie tepla je veľmi dôležitý jav v našom každodennom živote. Žiakom je, napr., známe, že v studenom počasí si obliekame „teplé“ oblečenie. Často však nerozumejú tomu, že úlohou oblečenia nie je nás ohrievať, ale spomaľovať odvádzanie tepla z nášho teplého tela do studeného vzduchu, teda tepelne naše telá izolovať.

          Na záver čo sme zistili, že dobre izoloval napr. alobal omnoho horšie papier, ale aj to že experiment treba dobre nastaviť, aby výsledky merania boli správne.

           

          A na záver nejakú zaujímavosť:

           

          Vedenie tepla možno znížiť použitím dobrého izolačného materiálu. Kúsok kožušiny môže mať takú istú teplotu ako kúsok ocele (napr. aj –20 °C), ale keď si ho pridržíme pri líci, kožušina sa nám nebude zdať studená. Je to preto, lebo kožušina neodvádza teplo preč z našej tváre.

           

          Samozrejme, to sa neskúša, priložiť si k lícu oceľ s takouto teplotou znamená odvedenie tepla z líca preč tak rýchlo, že pokožka by mohla zamrznúť alebo zmodrieť, najmä na vlhkých miestach.

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

            

        • Plavecký výcvik 6.A

          Minulý týždeň sa uskutočnil  na našej škole zdokonaľovací plavecký výcvik 6.A triedy. Výcvik prebiehal v Relax centre na Skalke pri Kremnici. Žiaci sa zdokonaľovali v plaveckých zručnostiach pod vedením p. uč. Sekaja a p. uč. Bíreša. Najkrajšou plaveckou technikou sa prezentovali žiaci: Jana Tóthová, Karin Tökölyová, Ela Mišíková a Daniel Dobrotka. Treba ale vyzdvihnúť veľmi snaživý výkon všetkých zúčastnených.

        • Okresné kolo fyzikálnej olympiády

          Dňa 13.3. sa na našej škole konalo okresné kolo fyzikálnej olympiády, ktoré organizovalo Centrum voľného času v Kremnici. V kategórii E nás reprezentovali Martin Fodor (9.A) - 1.miesto, Miroslav Kaštier (9.B) - 2. miesto a Adam Páchnik (9.A) - 3.miesto. Všetci traja boli úspešní a postupujú na krajské kolo do Banskej Bystrice.

          Srdečne gratulujeme víťazom a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

           

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.