• Stolnotenisový turnaj

          Dňa 30.05.2019 sa uskutočnil na našej škole stolnotenisový turnaj žiakov. Celkovo sa zúčastnilo 35 žiakov. Super atmosféra a obrovská chuť hrať a vyhrať. 😊

           

          Umiestnenie:

          Dievčatá:

          1. Simona Gajdošová
          2. Timea Prieberová
          3. Eliška Kršková

          Chlapci 5. - 6. ročník

          1. Tadeáš Kanala
          2. Adrián Mlynárik
          3. Kristián Matulík

          Chlapci 7.- 8. ročník

          1. Richard Fodor
          2. Gabriel Buša
          3. Samuel Bóna

          Chlapci 9. ročník

          1. Maxim Majer
          2. Martin Slanina
          3. Adam Páchnik
        • 3 dni strávené v Škole v prírode

          Prvý deň v škole v prírode sme sa úspešne ubytovali a vytvorili si vlastné erby na dvere. Poobedie sme strávili zbieraním liečivých rastlín, premieňaním žiab na princov a zoznámením sa s témou celého týždňa - Malý princ. Večer sme si zatancovali na diskotéke s Lampášikom.

          Druhý deň nás zastihol s dažďom čo nám neprekážalo a stihli sme si obodovať poriadok v izbách. Doobeda sme strávili programom s animátormi a našli si nových kamarátov zo ZŠ v Martine. Dielne, o ktoré sa postaral Zemepisec sa niesli v znamení objavovania novej krajiny a jej budovania z prírodného materiálu. Večer mali deti za úlohu pripraviť si masky na karneval, ktoré si potom vyhodnotili. Tretí deň bolo plné súťaženia na stanovišiach. Večer budú deti  vyhodnotení za rytierov tí, ktorí získali najviac žetónov na stanovišti.

        • Vesmír u nás na škole

          Vesmírny Dalton máme úspešne za sebou. Dozvedeli sme sa veľa nového o hviezdach a družiciach. Pozorovali sme súhvezdia, odštartovali svoje rakety a zmerali dĺžku ich letu. Veľká pochvala patrí šikovným žiakom, ktorí dobrovoľne vyrobili svoju planétu, ba dokonca slnečnú sústavu. Som na vás pyšná! Tr. učiteľka Janka

        • Exkurzia Martin

          Historické centrum Turca je mesto Martin, ktoré sme dnes, 17.5., navštívili so žiakmi 5.ročníka. Náznak hmly sa v toto ráno rozplynul dotykom prvého slnečného lúča a my sme vyrazili z Kremnice. Prvou zastávkou bolo Múzeum slovenskej dediny v Martine, kde sme si mohli pozrieť, ako žili ľudia v minulosti. Nadviazali sme tak na učebné osnovy z dejepisu. Ďalšou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum Andreja Kmeťa. Jeho interaktívne prvky nám pomohli dotvoriť našu predstavu o živote zvierat žijúcich v našich lesoch. Mohli sme si vypočuť zvuky, ktoré tieto zvieratá vydávajú, chytiť si kúsok ich srsti, či pozrieť si pod mikroskopom hmyz, ktorý žije okolo nás. Obklopení prírodou a kamarátmi sme si mohli uvedomiť, že najlepšia sociálna sieť je spoločný výlet a ako bonus k tomu sme sa mohli niečo nové dozvedieť.

        • Biblia očami detí

          Dňa 10.5.2019 sa naša žiačka, Sofia Ihringová zo 7. B, zúčastnila slávnostného odovzdávania cien krajského kola výtvarnej súťaže Biblia očami detí, ktoré sa uskutočnilo v Krupine. Spomedzi 42 prác v jej kategórii zaujala svojou maľbou a porota jej udelila 3.miesto. Sofia, gratulujeme Ti a ďakujeme, že si tak krásne reprezentovala našu školu.

        • Srdiečko od Betky

          Do galérie Srdiečko od Betky boli pridané fotografie.

          7.5.2019 sme privítali v ŠKD našu medovnikárku Betku Knappovú. Tešíme sa, že si na nás našla čas a ukázala nám, ako "ľahko" sa dá vyzdobiť medovníkové srdiečko. Práca nám išla od ruky a vyzdobené srdiečka potešili mamičky :)

        • Stále plávaj, stále plávaj....

          Začiatok mája sa niesol v znamení plávania, potápania a splývania. 2. ročník strávil dva týždne v Relaxe na Skalke, kde sme sa cítili veľmi príjemne. Naši skvelí inštruktori p. učiteľ Sekaj, p. učiteľ Bíreš a p. vychovávateľka Schmidtová nás naučili plávať a hlavne nebáť sa vody. Posledný deň bol plný súťaží a šikovným plavcom sa podarili pekné výkony. Srdečne gratulujeme a vode zdar!

        • S hlavou v oblakoch ponorený do slov

          Umelecký prednes sme si dnes mohli vychutnať v meste pod Urpínom. V krajskom kole prednesu poézie a prózy, Sládkovičova radvaň sa zúčastnil aj Maxim Majer, žiak 9. ročníka našej školy, no tentokrát bez umiestnenia. Konkurencia bola tento rok naozaj veľká. Načerpanie nových inšpirácií je napriek tomu pre nás obohacujúce a veríme, že v budúcnosti sa pokúsime o ďalšie úspechy v tejto oblasti.

        • Zo života 4. B

          Dňa 2. mája 2019 sa v 4.B triede uskutočnila tanečná súťaž. Tejto sútaže sa zúčastnili všetky dievčatá. Hlavnú porotu im robili chlapci z triedy. Dievčatá v rovnakých kostýmoch im predviedli svoj vopred nacvičený disco tanec. Bol to výborný nápad našich štyroch spolužiačka Sofinky, Emky, Sašky a Kristíny.

          Nicol Soveková 4.B

        • MÔŽEME VO VÝŠKOVÝCH BUDOVÁCH TRPIEŤ VÝŠKOVOU CHOROBOU?

          Na získanie predstavy závislosti tlaku od nadmorskej výšky sme so žiakmi 7.B triedy na hodine fyziky realizovali meranie pomocou meracieho zariadenia Molab, do ktorého sme zapojili senzor na meranie atmosférického tlaku. Týmto zariadením je možné merať atmosférický tlak na rôznym miestach v miestnosti, v budove. Na základe meraní v rámci budovy sme so žiakmi zistili, že rozdiel v atmosférickom tlaku na spodnom podlaží oproti vrchnému poschodiu je až 1 hPa. Súčasťou aktivity bolo rozvíjanie zručnosti pri práci s grafmi. Žiaci sa dozvedeli napr.

          Čo je výšková choroba? 

          Hrozí, ak ľudia stúpajú do veľkých výšok prirýchlo, pričom sú prekročené individuálne schopnosti organizmu takúto záťaž zvládnuť. Telo teda nemá čas adaptovať sa na okolitý tlak a nedostatok kyslíka. Najčastejšie ju ľudia pocítia bolesťami hlavy a nevoľnosťou. Pri bežnom výlete na horách väčšinou postihne ľudí, ktorí pochádzajú z nížin. Najviac do troch dní odznie. 

            

        • Stavanie mája

           

          Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal vo zvykoch tohto obdobia strom, ktorý sa v tejto súvislosti označuje ako máj. Za znenia ľudovej hudby nám chlapci priniesli máj. Oslávili sme jeho osadenie potleskom a ľudovými piesňami v podaní Ferka Kmeťa a do ľudovej nôty nám zatancovali naše deviatačky. Kvapky dažďa nás tento rok obišli a tak sme druhý ročník tejto milej slávnosti ukončili v duchu, ktorý tomu prináleží:

          Zabavme sa, veseľme,

          Veď začína krásny mesiac,

          každý o ňom hovorí,

          máj lásky je čas.

            

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.