• Aj my učitelia pracujeme a vzdelávame sa.

          V tomto pre nás ťažkom období, ani my učitelia nezaháľame, ale vzdelávame sa, zdieľame si informácie. Navzájom komunikujeme a hľadáme cesty, ako v tejto situácii realizovať napr. online vyučovanie. Informujeme sa o tom, čo sa nám za dva týždne podarilo a čo by sme chceli dosiahnuť v najbližšom období. Aj touto cestou Vám posielame srdečný pozdrav a všetkým prajeme hlavne veľa zdravia.

        • Učíme sa ďalej

           

          Aj keď piráti z I.A zakotvili vo svojich domácich prístavoch, stále sa usilovne učia ďalej. Veľká vďaka patrí rodičom, ktorí im pri tom neúnavne pomáhajú – a viem, že to nemajú ľahké. Ale usilovní prváci všetko zvládnu – aj stretnutia a tvorivé vyučovanie cez aplikáciu Zoom. Všetkým sa nám veľmi páčilo opäť sa vidieť, počuť, podeliť sa o novinky. A budúci týždeň  pokračujeme ďalej...

          Triedna učiteľka Miroslava Kmeťová

        • Prečo?

          V posledných týždňoch si často kladieme túto otázku... obzvlášť v súvislosti s pandémiou, ktorá bez ohlásenia, nečakane zasiahla aj do našich životov.Ako jednoducho sa táto otázka vysloví, avšak ako urputne ťažko na ňu hľadáme odpoveď.Aj vďaka viere, či nádeji nadobúdame dôveru, nachádzame odvahu žiť ďalej a vysporiadať sa s touto situáciou.Aj náš žiak Brayn Korsch zo 4.A vyjadril prosbu k Ježišovi a Panne Márii formou kresby, aby ochraňovali Slovensko.

        • Školský psychológ

          Opäť sa k Vám prihováram z pozície školského psychológa:

          Milí rodičia

          Je v poriadku, keď Vaše dieťa nesplní všetky úlohy. Je v poriadku, keď Vy nedokážete všetky úlohy vysvetliť deťom. Nehádajte sa kvôli domácim úlohám!Namiesto toho buďte pre svoje deti oporou. Pomáhajte svojim deťom a povedzte im, že ich milujete!

          Milí žiaci

          Je v poriadku, keď nesplníte všetky úlohy na 100%, ALE PRACUJTE ZODPOVEDNE. Je v poriadku, keď všetkým úlohám nerozumiete, napíšte svojim učiteľom, určite sa budú snažiť vysvetliť Vám to čo najlepšie. Nehádajte sa kvôli úlohám so svojimi rodičmi. Namiesto toho ich požiadajte o pomoc. Počúvajte ich a povedzte im, že ich milujete!

          Milí učitelia

          Každé dieťa má momentálne rôznu domácu situáciu a je v poriadku ak vám úlohu neodovzdá v daný deň, dajte im dostatok času. Ak dieťa úlohe nerozumie, pomôžte mu. Snažte sa vyhnúť zlému hodnoteniu, komunikujte so žiakom. Buďte empatickí, trpezliví, ľudskí (aj keď viem, že takí ste). Pochváľte ich. Situácia pominie a my si nebudeme pamätať, ako sme učili, čo sme učili, akú známku sme dostali, ale budeme si pamätať AKO SME SA CÍTILI a verte mi, že každý sa chce cítiť milovaný, pochopený a v bezpečí.

          Mgr. Veronika Sojáková (skolskypsycholog.sojakova@gmail.com)

        • Intervencie školského špeciálneho pedagóga

          Vážení rodičia, ponúkam Vašim deťom - žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami individuálne špeciálno-pedagogické intervencie. Témou takýchto intervencií môže byť výmena skúseností a následná pomoc  vo vzťahu žiak-rodič-učiteľ a hľadanie spoločného postupu pri edukačnom pôsobení na dieťa pri zdolávaní jeho špecifických problémov. Konzultácie počas týchto dní poskytujem každý pondelok a stredu v čase od 16,00-18,00 na tel. čísle 0902/629711 alebo otázky denne na e mail: blazkakrizova@gmail.com

        • Lekárske potvrdenie k prihláške na stredné školy.

          Na základe žiadosti zriaďovateľa školy uverejňujeme oznam pre žiakov a rodičov 9. ročníkov. Tento oznam je uverejnený aj na web stránke mesta Kremnica.

          V súvislosti s mimoriadnou situáciou vyhlásenou Centrálnym krízovým štábom Slovenskej republiky Vám oznamujem, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na základe vyhlásenia ministra Branislava Grölinga upúšťa od povinnosti priloženia potvrdenia o lekárskej prehliadke k prihláške na strednú školu, citujem: „Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája bez potvrdenia lekára (teraz je na lekárov veľký nápor a musíme ich aspoň čiastočne odbremeniť). Prijímačky na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020, rovnako ako talentové skúšky."

        • Hodina matematiky

          Dnes 24.3. sme si urobili skúšku spojenia na zajtrajšiu hodinu matematiky v 5. B. Potešilo nás všetkých, že sa vidíme a vymenili sme si aspoň pár slov, ako sa nám darí, čo zvládame a ako sa máme. Ďakujeme rodičom, ktorí nám pomohli aplikáciu stiahnúť do mobilov alebo počítačov a vyriešiť všetky problémy. Zajtra skúsime našu hodinu matematiky naživo, tak nám držte palce. Téma rímske čísla.
        • Nie pýcha, ale trpezlivá práca rozhoduje o našom úspechu

          Tak znela úvodná myšlienka dnešného online vzdelávania s deviatakmi. V čase, keď máme viac času zamyslieť sa nad tým, čo a ako robíme, v čase, keď nás sužuje tak veľké ohrozenie zdravia a zároveň pre deviatakov čas prípravy na ich veľký životný krok v podobe rozhodovania sa, kam  na strednú školu, sa nám podarilo sformulovať niekoľko zaujímavých, pre niekoho inšpiratívnych myšlienok.

           

          Zamyslela som sa. Momentálne je pre nás najväčšou otázkou úspechu stredná škola. Samozrejme nikto z nás nemôže počítať s tým, že ho automaticky príjmu, kam by chcel. Rozhodnú všetky kroky, ktoré pre to urobíme. Prvým krokom bude monitor, ktorý všetci chceme zvládnuť čo najlepšie. Ďalšie budú veľmi obávané prijímačky, ktorých výsledky budeme s napätím očakávať. Niektorí možno budú sklamaní a budú sa musieť uspokojiť aj s inou školou. Samozrejme,  ale držím všetkým palce. Sme na jednej lodi, všetci máme svoje sny a musíme sa snažiť čo najviac. Učitelia nám maximálne pomáhajú, čo si ja osobne veľmi vážim. Je však na každom, čo si z toho vezme.

          Alžbeta

           

          Táto veta má niečo do seba. Predsa len trpezlivosť samotná, ruže prináša. Keď sa práci venuješ dlho a pomaly, má to pekný výsledok. Asi prečo maliari nespravia také krásne a drahé obrazy za deň alebo dva? Pretože im trvá mesiace pokiaľ im niečo napadne a vždy sa nájde niečo, čo treba vylepšiť. Každý jeden deň si k tomu sadnú, každú jednu bodku, dve, tri opravia. Robia všetko s trpezlivosťou a niektorí aj s láskou. Nie je to všetko o tom, že ho vidím ako tam drží štetec a tam si rukou hýbe ako chce. Robia všetko s precíznosťou a veľkou trpezlivosťou. Dokážu denne pri tom sedieť niekoľko hodín, ak aj bolí chrbát alebo aj nebolí, majú trpezlivosť a stále sa s tým dokážu hrať.

          Natália

           

          Ten kto je pyšný, tak svoju prácu robí povrchne. Nezanecháva za sebou žiaden osoh. Presadzuje si svoje názory a presviedča ľudí, že všetko čo robí, je správne. Pyšní ľudia sa ďaleko nedostanú. Ten, kto pracuje poctivo a trpezlivo, sa môže dostať na vyššie pozície. Má lepší dopad na nejakú firmu. Keď pracuje trpezlivo, robí si svoju prácu dobre. Trpezlivosť ruže prináša. Pýcha predchádza pád. Preto sa oplatí byť trpezlivý a nebyť k svojej práci ľahostajný.

          Samuel

           

          No, zamyslel som sa. A myslím si, že to je čistá pravda. Nie nadarmo sa vraví trpezlivosť ruže prináša. Čiže treba „makať“ a dostaneme sa k úspechu. Dúfam, že to vyjde aj mne.

           

          Timotej

           

          Treba byť trpezlivý v práci, ktorú vykonávaš. Netreba sa hrnúť do veľa vecí naraz, ale urobiť jednu a poriadne. Nemôžeš byť v práci, ktorú robíš, príliš pyšný, pretože to nie je správne. Bez trpezlivej práce nebudeš s výsledkom spokojný. Alebo aj byť môžeš, ale nebude práca urobená na 100%. Vždy, keď to už budeš chcieť vzdať, povedz si, prečo si začal. Byť priveľmi hrdý pri práci nepomôže. Nie je dobre,  keď v polovici práci skončíš len kvôli pýche. Takže rob všetko preto, aby si svoju prácu urobil s úspechom. Na konci uvidíš, že tvoja práca bude ocenená a budeš ty sám s ňou spokojný.

          Veronika

           

          Veľa ľudí si myslí, že pýcha je dobrá, ale to nie je vôbec pravda, pretože pýcha je veľmi zlá vec, ktorú netreba podceňovať. ,,Pýcha predchádza pád,“ túto vetu počujem dosť často, ale aj napriek tomu ľudia uprednostnia pýchu pred trpezlivou prácou. Pýcha vám dom nepostaví, ale trpezlivou prácou si môžete postupom času zarobiť a splniť si svoje želania alebo želania svojich blízkych. Ak by ste sa ocitli v ťažkej finančnej situácii, myslíte si že vám pýcha pomôže?  Nie nepomôže. Pomôže vám iba tvrdá práca a odhodlanosť, ktorú ste ochotní vložiť do vašej budúcnosti alebo budúcnosti vašich milovaných. Nenechajte sa preto pohltiť pýchou, ale využite svoj čas do práce, trpezlivosti a uskutočnenie svojich snov.

          Daniel

           

          Pyšný človek si nedá povedať kritiku na svoje dielo. Pretože si myslí, že jeho dielo je už dokonalé. Trpezlivý človek robí tak dlho, až kým jeho výtvor nie je dokonalý. Čím viac je človek trpezlivý, tým lepšie sa mu robí. Z toho vyplýva že trpezlivý človek je lepší ako pyšný.

          Filip

           

          Nemôžeme sa hneď dostať na najvyšší post, musíme mať trpezlivosť. Keď budeme trpezliví, dostane nás to do lepšej pozície, no pýcha môže donútiť človeka urobiť chybu a stratiť prehľad o tom, čo dokáže. Úspech dosiahneme len neustálou trpezlivou prácou.

          Patrik

           

          Zamyslel som sa a neviem, čo by som k tomu povedal. Je to proste tak, nemôže sa týpek naparovať, keď nič nevie. Je jasné, že musí na sebe pracovať a v niečom sa zdokonaľovať, nemôže byť z ničoho niečo.

          Erik

        • Hodina matematiky naživo

          Dnes 16.3. v utorok o 13:00 hod. sme spolu s deviatakmi opäť mali hodinu naživo, ale nie priamo v triede, ale vo fiktívnej triede. Účasť nebola stopercentná, ale spoločne strávených 40 minút bolo príjemných. Téma: príprava na Testovanie 9 z matematiky. 10 príkladov, 10 spoločných riešení, o ktorých sme spolu diskutovali a spolu sme ich aj doriešili. Zajtra plánujeme ďalšie spoločné stretnutie a všetci sa tešíme.

          Monika Gombošová

        • Príhovor školského psychológa

          Milí učitelia, študenti, rodičia a nepedagogickí zamestnanci školy.
          Prihovárať sa vám budem z pozície školského psychológa.

          Nastala situácia, ktorú nikto z nás neočakával a každého z nás zasiahla rôzne. Považujem za dôležité, aby ste vedeli nasledujúce veci:
          1.Stres z novej situácie je prirodzená reakcia a je v poriadku, ak sa obávate. Ak však váš stres prechádza do paniky, pozorujte na sebe úzkostné stavy, mali by ste si prečítať zopár rád ako sa upokojiť, aby ste zbytočne nevyčerpávali svoj organizmus
          a) vypnite všetky elektronické zariadenia aspoň na pár hodín, zavrite oči a pokojne dýchajte, relaxujte, pustite si hudbu…
          b) ak už sledujete informácie, tak využívajte len overené zdroje (ako sú
          http://www.uvzsr.sk/,
          https://www.who.int/, https://www.vlada.gov.sk/,) a postavte sa k tomu ako k informácii, nie ako k "posledným" slovám.
          c) ak vás táto myšlienka prenasleduje a neviete sa jej zbaviť, začnite robiť dáku manuálne náročnejšiu činnosť - štrikovat, háčkovať, prípadne cvičiť - brušáky, kliky… upokojí vás to
          2.Chráňte seba aj ostatných dodržiavaním opatrení a aj odporúčania berte ako príkaz
          3.Dodržiavajte všetky hygienické a preventívne zásady - umývanie rúk, dezinfekcia povrchov, nosenie rúška…
          4.Ak ochoriete, neznamená to, že idete hneď zomrieť!!! Zavolajte svojmu lekárovi a liečte sa.
          5.Ak by ste potrebovali psychologickú podporu, budem vám k dispozícii cez E-mail- môžte ma osloviť cez správu, budem sa Vám snažiť odpovedať
           

        • Oznam

          Na základe rozhodnutia  krízového štábu oznamujeme rodičom, že od pondelka 16.3.2020 je dočasne prerušené vyučovanie na základných školách.

           

          O ďalšom postupe Vás budeme informovať prostredníctvom stránky školy.

           

          Zároveň žiadame zákonných zástupcov žiakov, aby nepodceňovali situáciu a zabezpečili, aby ich deti v čase prerušenia vyučovania nenavštevovali miesta s väčším počtom ľudí, napr. obchodné centrá, detské ihriská, herne a pod.

           

          Rodičia a zákonní zástupcovia detí majú možnosť využiť na toto obdobie ošetrenie člena rodiny podľa pokynov, ktoré nájdete tu:

          https://www.socpoist.sk/aktuality-ako-ziadat-socialnu-poistovnu-o-davku-osetrovne-pre-koronavirus--postup-pre-telefonicky-a-mailovy-kontakt/48411s68354c?fbclid=IwAR33ECeCKYdyAEsukQDl28gbJ_rfAE_IXuvpR-bmtMZi8N_6AefFRmaWjJQ

           

          Nebude sa poskytovať strava v školskej jedálni ani fungovať školský klub. Všetci stravníci budú zo stravy v uvedenom období  automaticky odhlásení. Na stránke školy https://zsangykrc.edupage.org/  bude aj informácia o obnovení výchovno-vzdelávacieho procesu.

           

          Vyučujúci zadajú žiakom prácu na doma prostredníctvom www stránky školy, alebo prostredníctvom správ od vyučujúcich. Žiakom boli opätovne rozdané prihlasovacie heslá, prípadne im ich aktualizujú triedni učitelia. Prosíme rodičov, aby dohliadli na vypracovanie takto zadaných úloh. Po nástupe žiakov do školy zrealizujeme zhodnotenie a overenie stavu získaných vedomostí žiakov. V prípade potreby získania prístupových údajov na stránku školy, kontaktujte školu prostredníctvom mailu sekretariat@zsangykr.edu.sk, resp. kontaktujte triedneho učiteľa, ktorý  s Vami dohodne ďalší postup.

           

          Riaditeľstvo ZŠ ďalej oznamuje rodičom predškolákov, že z dôvodu zatvorenia škôl sa neuskutočnia plánované akcie pre predškolákov – „Novaškovo všeličo“ a „Deň otvorených dverí“  v avizovaných termínoch.

           

          Odporúča sa telefonická, mailová alebo písomná komunikácia.    V prípade potreby  komunikujte so školou prostredníctvom  webovej stránky alebo mailu sekretariat@zsangykr.edu.sk

           

          Mgr. Igor Kríž – riaditeľ školy

           

           

            

           

        • Jarné tvorivé dielne

          Dňa 6.3.2020 sme sa s tretiakmi a štvrtákmi v rámci ŠKD zúčastnili jarných tvorivých dielní v Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Tvorivé dielne boli pripravené zaujímavou hravou formou pre deti, pretože deti objavovali v rôznych priestoroch múzea šifry a hlavolamy, pomocou ktorých mali vylúštiť tajničku. Keďže sme sa s deťmi mohli v skupinkách pohybovať po celom múzeu samostatne, deti mohli objavovať skryté tajomstvá a mali z toho naozaj super zážitok. 

        • Pasovanie za čitateľov

           

          Dňa 6.3.2020  piráti z I.A odplávali do Knižnice Jána Kollára. Po splnení zaujímavých úloh, ktoré pre nich pripravili pani knihovníčky, boli rozprávkovou kráľovnou slávnostne pasovaní za naozajstných čitateľov. Onedlho dostanú vlastné čitateľské preukazy a sami si budú vyberať knihy, ktoré dokážu prečítať. Určite zistia, že v knihách sa ukrýva veľa tajomstiev a dobrodružstiev.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.