• 2 percentá z dane

           

          Milí rodičia a priatelia školy. Ďakujeme všetkým, čo už prispeli dvoma percentami z dane, na našu školu. Vďaka financiám sa nám darí vybaviť školu a zefektívniť vzdelávací proces. Aj v tejto situácii, môžete priniesť tlačivá na 2 percentá do našej školy, poskytnutie 2 percent pre združenia sa predlžuje. Škola je sprístupnená v doobedňajších hodinách.

           

          Alebo môžete priamo poslať na adresu:

           

          Daňový úrad

          Ul. SNP 132

          965 01 Žiar nad Hronom

           

        • Aktivita 5.B

          Aj dnes sme pokračovali na hodine matematiky v našich témach. Úvod hodiny sme začali malou aktivitou, ktorú sme zvládli elektronicky cez program Poll Everywhere. Cez túto aplikáciu sa dajú robiť rýchle overenia vedomostí a samozrejme názorov. To slovo, ktoré sa v skupine opakuje viackrát, sa priamoúmerne zväčšuje. 

          Otázka s ktorou sme začali:

          Za čo som dnes vďačný.

          Naši piataci si najviac vážia ZDRAVIE.

        • Výhody momentálnej situácie

          Výhody pre žiakov:

           

          - splnil sa vám sen, konečne nemusíte chodiť do školy (fyzicky navštevovať budovu)

           

          - môžete sa zúčastňovať vyučovania v pyžame

           

          - nemusíte skoro ráno vstávať

           

          - nedostanete poznámku za neskorý príchod do školy

           

          - nemôžete si na vyučovanie nič zabudnúť doma (opäť ste sa vyhli poznámke)

           

          - nemusíte sa stravovať v školskej jedálni, ale na obed máte domáce špecialitky

           

          - nezvoní vám doma žiaden otravný zvonček, že je koniec prestávky

           

          - musíte byť na mobile/počítači cez vyučovanie (a opäť žiadna poznámka, za používanie mobilu počas hodiny)

           

           

           

          Výhody pre rodičov:

           

          - nemusíte voziť svoje deti do školy

           

          - nemusíte pripravovať desiatu

           

          - dieťa si nemôže zabudnúť nič v škole

           

          - nemusíte sa báť, či dieťa zjedlo celý obed

           

          - dieťa nemôže dostať poznámku

           

          - nemusíte podpisovať žiacku knižku

           

           

           

          Výhody pre učiteľov:

           

          - nemusíte sa báť, že sa vám žiaci pobijú v triede

           

          - nemusíte riešiť konflikty medzi spolužiakmi

           

          - nemusíte mať dozor na chodbe

           

          - nemusíte dýchať prach z kriedy

           

          - konečne môžete vypnúť zvuk žiakom, ktorí cez hodinu vyrušujú (a to doslovne)

           

           

          Aj teraz myslím pozitívne.  Veronika Sojáková - školský psychológ 

        • "ONLINE RAŇAJKY"

          „ONLINE RAŇAJKY“

          Náš bežný každodenný život sa zmenil v celej spoločnosti. Zrazu sme sa dostali do situácií, na ktoré nikto z nás nebol zvyknutý. Pracujem online, učíme sa online , zostávame doma.  Každého z nás táto situácia zasiahla nejakým spôsobom, každý z nás musel zmeniť svoju dennú rutinu. Sme spoločenské tvory, potrebujeme žiť vo vzťahoch – vzájomných kontaktoch, komunikovať spolu, tráviť spolu čas. Táto izolácia dolieha rovnako na dospelých, ale hlavne na deti. My sa spolu síce pravidelne stretávame na online hodinách, ale deti sa potrebujú rozprávať  medzi sebou o spoločných zážitkoch, čo doma robia, čo pekné vytvorili... Preto mi napadla myšlienka, že každý týždeň si dáme spoločné „ONLINE RAŇAJKY“ . Takže dnes sme mali prvé, deti mali prichystané raňajky, ja kávičku a mohli sme začať. Aplikácia ZOOM, prostredníctvom ktorej vyučujeme ponúka aj možnosť delenia žiakov na skupiny. Tak som rozdelia deti po dvoch a dvojice išli „raňajkovať“ do svojich samostatných miestností. A ja som postupne navštevovala tieto diskutujúce dvojice , prehodila s každou pár slov a nechala ich vymieňať si svoje zážitky.... Konečne som zažila to, čo mám rada – detský džavot, smiech, radosť z toho, že sa vidia. Tak zas budúci týždeň.

                                                                                            Jana Babjaková

        • Hodina matematiky

          Pokračujeme ďalej vo vyžívaní informačno - komunikačných technológií. Dnes sme si na hodine matematiky v 9.A a 5.B vyskúšali prácu v skupinách.

          Rozdelení sme boli do štyroch skupín a každá skupina o príklade debatovala a pracovala na úlohách. Obe hodiny boli zamerané na utvrdzovanie učiva z predchádzajúceho školského roka alebo predchádzajúcej hodiny. Žiaci v skupine diskutovali o príkladoch a vzájomne si to vysvetľovali. Ja ako učiteľ som prechádzala cez skupiny  načúvala a pomohla, len keď si žiaci pomoc vyžiadali. Musím pochváliť deviatacku skupiny, ktorá stihla vyriešiť 18 príkladov za necelých 35 minút. Piataci samozrejme nesklamali.

          Monika Gombošová

        • Poďakovanie

          Dnes sa na našej škole konal zápis do 1. ročníka, ktorý prebiehal netradične - bez prítomnosti detí. Mili rodičia, ďakujeme pekne za prejavenú dôveru, za to,  že ste si vybrali práve našu školu pre vaše dieťa. Garantujeme Vám, že poskytneme vašim deťom príjemné, tvorivé prostredie a tešíme sa na osobne stretnutie s nimi - našimi novými žiakmi. 

        • Hodnotenie počas mimoriadnej situácie.

          Milí žiaci, vážení rodičia na základe Usmernenia na hodnotenie žiakov ZŠ v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020, ktoré vydal minister školstva SR dňa 6.4.2020 Vám oznamujeme, že v druhom polroku školského roka 2019/2020 sa budú hodnotiť predmety na I.stupni v našej škole nasledovne:

          V 1.,2.,3. a 4. ročníku sa budú všetky predmety  hodnotiť slovne okrem HUV,VYV,PVC, TSV, NBV,ETV - tieto  predmety sa nebudú klasifikovať (absolvoval/a).

          V druhom polroku školského roka 2019/2020 sa na II.stupni budú hodnotiť predmety v našej škole nasledovne:

          V 5., 6., 7., 8. a 9.ročníku sa budú všetky predmety hodnotiť slovne okrem HUV,TSV,NBV,ETV,TECH, VYV, OBN – tieto predmety sa nebudú klasifikovať(absolvoval/a).

          O zmenách v hodnotení žiakov v našej škole v II.polroku školského roka 2019/2020 rozhodol riaditeľ školy na základe rokovania a hlasovania učiteľov na pedagogických radách v dňoch 15. a 16.4.2020.

          Toto hodnotenie v našej škole bude v platnosti počas mimoriadnej situácie. Mimoriadna situácia, zapríčinená prerušením vyučovania v školách od 16.3.2020, pretrváva aj v prípade, že by vyučovanie v školách bolo obnovené ešte pred ukončením školského roka, t. j. pred 30. 6. 2020.

          V Kremnici 17.4.2020 Mgr. Igor Kríž

        • Poďakovanie

          „Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje.“ 

          —  CharlesFarrarBrowne1834 – 1867

          Tak, ako učitelia inšpirujú svojich žiakov, tak aj mňa mnohí inšpirovali k napísaniu týchto riadkov.

           

          Dovolím si zverejniť niečo zo súkromnej konverzácie (dúfam, že mi kolegyne odpustia), ktorá ma inšpirovala k napísaniu týchto riadkov.

           

          Pani učiteľka : Dopoludnia sme na Pc kvôli úlohám mojich deti, do večera potom ja, aby som si pochystala, popozerala odporúčania ako učiť, potom webinar (On-line seminár – pozn. autora) a treba jest. Nechcete mi prísť niekto variť?

           

          Pani učiteľka:  Ja sa prihlásim, ale neviem či sa mi bude dať.  Nechcem viac odkladať vlastné deti...

           

          Pani učiteľka:  No je to naozaj ťažké obdobie, nežijeme ani svoje súkromné životy

           

          Ako veľmi zmení človeka jeden deň? Ako veľmi zmení  človeka jeden mesiac? Ako veľmi zmení  človeka jeden rok? 

          Každým dňom sa meníme. Rastieme, dospievame, stárneme... Každým dňom sme iní, ako sme boli včera.

           

          Otázkou dnešných dní však je, ako veľmi zmení  človeka život v karanténe?

          Odpoveď nikto nepozná. Môžeme sa domnievať, dohadovať, predpokladať... ale s určitosťou to nikto nemôže povedať. S určitosťou však viem, že je to na každom z nás, ako sa k tejto situácii postavíme.

           

          V poslednom čase sa stretávame, či už v médiách, na sociálnych sieťach, alebo v rámci kamarátskych rozhovorov,  s rôznymi názormi na momentálnu učiteľskú prácu.

          Každý z nás sa ocitol v neľahkej situácii. Náš bežný život, naše každodenné návyky sa zmenili. Nezmenili sa však iba nám, ale aj naším učiteľom.

          Učiteľ sa bohužiaľ momentálne nemôže postaviť za katedru, pred tabuľou vysvetľovať nové učivo, vyzdvihnúť svojich žiakov za ich (aj drobné) úspechy , podaním ruky , milým pohľadom, nezriedka i láskavým pohladením po hlávke. Taktiež nemôžu svojich žiakov objať a uistiť ich, že všetko dobre dopadne. Tieto, ale aj mnoho iných vecí, ktoré dennodenne vykonáva v prostredí školy, teraz nemôže robiť.

          Učiteľ bol taktiež postavený pred hotovú vec, ako všetci ostatní. Nikto mu nepovedal, ako dlho to bude trvať, alebo ako má pracovať v tejto krízovej situácii. Nikto mu nepovedal, ako má učiť z domu. Nikto ho na to nepripravil. Každý učiteľ, ktorého poznám, sa k tomu postavil veľmi svedomito a neberie túto situáciu ako prázdniny, alebo ako možnosť „nabaliť“ žiakom kopu úloh, ktoré v škole so žiakmi nestihol prebrať.  Učitelia neposielajú zrazu kopu úloh. Nie sú to učivá nad rámec bežnej výučby. Je normálne, že nie všetci žiaci učivo zvládnu hravo (často ho ani v škole hravo nezvládajú).

           

          Skautský učiteľ učí chlapcov hrať hru tak, že hrá aj on.“

          —  Robert Baden-Powell britský 1857 – 1941

           

          Tak ako skautský učiteľ, tak isto aj náš učiteľ túto hru hrá s nami všetkými. Tak isto mnohí učitelia sú rodičmi. Tak isto ich deti dostávajú učivá, s ktorými im musia ako rodičia pomôcť. Tak isto musia svojej rodine navariť obed. Tak isto, ako mnohí z nás, majú Home Office.

          Mnohí učitelia momentálne pracujú na 150%. Venujú prípravám omnoho viac času, ako prípravám v bežnom režime. Učitelia sa v týchto dňoch okrem toho, že sú rodičmi, že učia svoje deti, že pripravujú učivo pre svojich žiakov, sa vzdelávajú. Sú nútení naučiť sa učiť novým spôsobom. Dennodenne absolvujú on-line kurzy. Dennodenne sú rodičom a žiakom k dispozícii. Kedykoľvek sa môžeme na nich obrátiť. Mnohí učitelia dostávajú telefonáty od rodičov aj o ôsmej večer. Aj keď už majú po pracovnom čase, stále sú ochotní telefón zdvihnúť a viesť aj hodinové rozhovory, aby pomohli rodičom svojich žiakov. Učiteľ nám dáva smer. Učiteľ je ten, na ktorého sa  môžeme vždy obrátiť a spoľahnúť. V niekom práca učiteľa vzbudzuje rešpekt, niektorí prácu učiteľa obdivujú, niektorí ho však bohužiaľ zosmiešňujú a dehonestujú.

          Práca pedagógov je vznešeným celospoločenským poslaním, a preto si učitelia isto zaslúžia našu úctu a poďakovanie.

          A preto im aj ja chcem poďakovať.

           

          Vzácni učitelia,

          chcem vám povedať, že vám a vášmu úžasnému povolaniu vzdávam poklonu. Zaslúžite si moju zdvorilosť, úctu a uznanie...

          Chcem poďakovať všetkým, čo „učiteľovanie“ vykonávajú  ako poslanie a pristupujú k žiakom ako druhí rodičia. Viem, že im, podľa svojich možností, odovzdávate maximum – vštepujete vedomosti, brúsite ich povahy.

          Chcem poďakovať učiteľom, lebo oni nám viedli naše nemotorné rúčky, držiace ceruzku a písali s nami prvé písmená, naučili nás čítať a sú nám druhou mamou.

          Chcem poďakovať učiteľom, ktorí nás  zasvätili  do tajov dejín, zemepisu, prírody ... Za to, že nás vyťahovali z našich komfortných zón. Ukázali nám, že veda môže byť zábava, že matematika sa dá pochopiť. Často nás donútili v literatúre čítať diela, ktoré nám zmenili život.

          Chcem poďakovať učiteľom, ktorí sú prísni, ale zo správnych dôvodov. Tým, ktorí nám nedovolia odfláknuť prácu, ale vyžadujú vysoký štandard. Nerobia to však preto, že by sa nudil a chceli nám zle, ale robia to pre nás, aby sme boli najlepšími, akými môžeme byť.

          Chcem poďakovať učiteľom za to, že nám niekedy niečo vysvetľujú aj päťkrát. Či už sme nepočúvali, alebo jednoducho máme problém učivo pochopiť.

          Chcem poďakovať učiteľom, ktorí nás nútia rozmýšľať. Nezahlcujú nás poučkami, ale nútia, aby sme na veci prišli sami. Taktiež takým, ktorí nám nezadávajú otupné úlohy na jedno kopyto, ale také, ktoré vás zaujali a naozaj posúvali vpred.

          Chcem poďakovať učiteľom za to, že nám ukázali, v čom sme dobrí. Možno nám predtým nikto nepovedal alebo nemal šancu si všimnúť, že sme na niečo talentovaní.

          Dôležité poďakovanie patrí tým, ktorí večne nachádzajú kreatívne spôsoby, ako svojich žiakov neunudiť, práve naopak vznietiť v nich záujem. Za humor, ozvláštnenie, vyhľadávanie vecí, ktoré by nás mohli zaujímať.

          Chcem poďakovať hlavne za to, že učitelia sú predsa len ľudia a napriek tomu sú často schopní pre nás odhodiť za hlavu všetko, čo ich ťaží v ich osobnom živote a odučiť ďalšiu hodinu tak, ako každú inú.

           

          Milí učitelia, viete vy vôbec, že ste mágovia? Viete, že popri svojej práci robíte zázraky? Nielenže žiakom odovzdávate svoje vedomosti. Odovzdávate im aj kúsok seba. Ovplyvňujete ich životy, meníte ich. Otvárate im dvere, o ktorých ani nevedeli, že existujú a že sú určené práve pre nich. Robíte pre nich tento veľký neznámy svet o niečo menej neznámym. Vy sami ste malým zázrakom. Dobrí ľudia s vrúcnymi srdcami.

          Mgr. Veronika Sojáková, školský psychológ

        • Veľká noc

          Zatvorenie škôl pre šíriaci sa koronavírus  skomplikovalo život žiakom, učiteľom a rodičom. Momentálny stav je pre všetkých mimoriadne náročný. Pre rodičov, ktorí musia  v týchto dňoch hľadať spôsob, ako zosúladiť pracovné povinnosti so vzdelávaním svojich detí, pre žiakov, ktorí  sú zo škôl zvyknutí na pedagogické vedenie a sú motivovaní kolektívom, spoločnou činnosťou, súťažou aj spoluprácou, ako aj pre učiteľov, ktorí sa tiež prvý krát ocitli v situácii vzdelávania žiakov z domu, prvý krát zažívajú  špecifiká domáceho vzdelávania, a s tým spojené množstvo práce. Táto situácia je mimoriadne ťažká pre žiakov, ich rodičov a učiteľov. Blížia sa Veľkonočné sviatky, ktoré budeme určite sláviť inak ako sme zvyknutí.  A práve tieto sviatky chceme využiť na to, aby si všetci zúčastnení  procesu domáceho vyučovania trochu  oddýchli a načerpali sily do ďalšieho náročného obdobia, ktoré nás ešte čaká. Preto v čase od 6. 4. do 17.4.2020 budú učitelia našej školy čerpať dovolenku za rok 2019 a deti si trochu oddýchnu od svojich školských povinností. Zároveň reagujeme aj na odporučenie zriaďovateľa -Mesto Kremnica prispieť k uľahčeniu krízovej situácie racionalizačnými opatreniami. Počas týchto dní zadajú učitelia len niekoľko úloh, aby si oddýchli aj žiacke rodiny.

                                                                                                                                                              Vedenie školy

        • Online vyučovanie

          Medvedíci z I.B nezaháľajú. Učíme sa spolu trikrát v týždni, smejeme sa, čítame, píšeme, kreslíme. Riešime zábavné úlohy. Najviac sa radujeme z toho, že sa môžeme vidieť. Spolu nás to baví!

        • Rady pre rodičov pri učení sa s dieťaťom s poruchou pozornosti ADHD/ADD

          +  U detí s poruchou pozornosti je treba pokyny často viackrát zopakovať, napr. aby si pripravilo pomôcky na učenie a pod. /, pretože Vaše dieťa má poruchu pozornosti /s ktorou súvisí aj porucha krátkodobej pamäte/. Voľte preto jednoduchšie pokyny /jednotlivo/ a overte si, či pokyn dieťa pochopilo správne /otvorenými otázkami, nie otázkami zatvorenými, ktoré vedú k odpovedi áno/nie/.

           

           - Nevyžadujte, aby dieťa pri učení sedelo v pokoji. Nekárajte ho za nepozornosť. + Rešpektujte jemný psychomotorický nepokoj, pokiaľ nie je tak silný, aby odvádzal pozornosť Vášho dieťaťa od učenia.  

           

          - Vášmu dieťaťu nevyhovujú stereotypné, nezaujímavé a dlhotrvajúce činnosti. + Naopak zaujímavé činnosti, nie dlhé činnosti mu vyhovujú ďaleko viac- predchádza sa tým /niekedy aspoň čiastočne/ rozkolísaniu pozornosti a predčasnej únave. Preto je treba vzbudiť jeho záujem vhodnou motiváciou, napr. využiť pri učení činnosti, ktoré ho zaujímajú, bavia, a to už Vy viete aké.

           

          + Motivácia hrá často kľúčovú úlohu u Vášho dieťaťa s poruchou pozornosti. Motivačne pôsobí pozitívna motivácia: pochvala, ocenenie konkrétnych schopností a zručností, pozitívnych vlastností Vášho dieťaťa, jeho vynaloženej snahy, vyjadrenie Vašej dôvery a je cennejšia, ako keď dieťa pracuje pod nátlakom, v strachu. Využívať môžete verbálne aj neverbálne formy- úsmev, povzbudzujúce gestá či výkonovú motiváciu– napr. vety typu: „Teraz tu mám takú záhadu, málokomu sa ju podarí rozlúštiť, ale Ty si šikovný, mohlo by sa Ti to podariť...“.

           

          + Koncentrácii pozornosti pomáha i striedanie činností, zmenou činností je Vaše dieťa opäť schopné sa na chvíľu sústrediť.  Dobu pre striedanie činností nie je možné konkrétne stanoviť, záleží vždy na momentálnej situácii, signálom pre Vás je zhoršujúca sa pozornosť Vášho dieťaťa, stúpajúci nepokoj, únava, zhoršený výkon a pod. - Uplatňujte zásadu krátko a častejšie, kedy dieťa pracuje v kratších a častejšie sa striedajúcich úsekoch.

           

          + Pomáha i striedanie, zmena pracovných polôh. - Dlhé sedenie dieťaťa na stoličke, kedy ho stále upozorňujete na to, aby dávalo pozor, sedelo v pokoji a pod. odvádza jeho pozornosť od učenia. Dieťa sa potom sústredí viac na to, aby nekopalo nohami, nehralo sa s rukami, než na samotné učenie. + Dieťa sa môže postaviť, kľaknúť za stoličku, ... Dá sa pracovať aj v ľahu na koberci /ak nepíše/.

           

          + Niekedy pomôže aj opätovné upútanie pozornosti a využitie intenzity a zafarbenia Vášho hlasu. - Nie, že budete zvyšovať hlas- dieťa sa potom naučí reagovať až na Váš zvýšený hlas. + Hlas môžete stíšiť, meniť tempo reči - mierne ho zrýchľovať či naopak spomaľovať, meniť melódiu, dramatizáciu

           

          - Pozornosť Vášho dieťaťa môžete udržať i tým, že ho vediete k rozfázovaniu prevádzanej činnosti na jednotlivé kroky- dieťa si pri jeho prevádzaní môže pomáhať vlastným hlasným komentovaním  /napr. pri riešení slovnej úlohy: „ Najskôr si urobím zápis, teraz zapíšem príklad, nakoniec napíšem odpoveď.“/.

           

          + Pozornosť Vášho dieťaťa udržiavate obmedzením nadbytočných, rušivých podnetov a poskytnutím primeraného množstva podnetov. L Dieťa by napr. nemalo sedieť čelom k oknu, je treba eliminovať aj predmety na pracovnom stole /nepotrebné veci, hračky a pod./.

           

          + Dieťa by malo sedieť čelom k stene, na stole by dieťa malo mať len to, čo aktuálne skutočne potrebuje. Pozitívne je aj obmedzenie zvukových podnetov v miestnosti /zvuky z ulice, z inej miestnosti/- eliminujte použitím slúchadiel, ale niekomu vyhovuje monotónny zvuk /napr. tikot hodín/, tichá, relaxačná hudba.

           

          * Otázkou býva využívanie hudby ako zvukovej kulisy, ktorú často preferujú dospievajúci. Pokiaľ hudba dieťa skutočne neruší, nezakazujte ju, skôr by sa ale malo jednať o relaxačnú, inštrumentálnu, nie príliš hlasnú hudbu, ktorá skutočne tvorí zvukovú kulisu a dieťa sa na jej počúvanie nesústredí.

           

           + Prostredie, v ktorom dieťa pracuje, by malo byť prehľadné, usporiadané, pokojné.

           

          + Pri komunikácii s dieťaťom je možné využívať i neverbálne podnety- s dieťaťom, ktoré nedáva pozor je nutné „komunikovať“ častejšie, a preto sa oplatí previesť ju v neverbálnej rovine, napr. upozornenie dotykom, gestom, mimikou. Plus pri značnom množstve verbálnych podnetov je dieťa preťažené a prestáva ich vnímať. Späť k činnosti ho navrátite stručným pokynom, dotykom, poklepaním a pod.

           

          + Pozornosť zlepšuje aj krátky odpočinok /zaradený včas, nie až v dobe úplného vyčerpania/- väčšinou je dobré odreagovanie pohybom /dieťa ide na WC, niečo donesie, poleje kvety, uprace riad .../, či ak si položí hlavu na chvíľu na stôl, ľahne si, krátko relaxuje.

           

          + Pri výraznejších ťažkostiach s koncentráciou pozornosti je treba využiť čo najviac obdobie jeho zvýšenej výkonnosti - často na začiatku učenia sa, ráno.

           

           + Posilňujúcu funkciu pre zlepšovanie pozornosti má i systematické a pravidelné oceňovanie úsekov /hoci spočiatku len krátkych/, kedy dieťa vedelo udržať pozornosť, sústrediť sa pri učení. Posilňujete tým aj snahu Vášho dieťaťa k zlepšeniu.

           

          + Brzdite tendenciu Vášho dieťaťa k rýchlym a impulzívnym reakciám. Veďte svoje dieťa k odloženiu impulzívnej reakcie /napr. až po minútke, rozmyslení a pod./.

          Mgr. Veronika Sojáková (skolskypsycholog.sojakova@gmail.com)

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.