• Helloween v 2.B

          Helloween, či tekvicová slávnosť, tak sme nazvali náš dnešný Dalton. Druháci pracovali podľa daltonského plánu a samostatne regulovali svoj pracovný čas tak, aby stihli vypracovať všetky povinné úlohy. V nich si zopakovali počítanie do 20, pomohli strašidlám nájsť cestu na hrad a najmä čítali s porozumením. O tom, že textu pochopili niet pochýb, pretože ani "chyták" ich nenachytal. Tiež sme nakŕmili zubatú tekvicu, vyrobili lampáš i ducha a zahrali si tekvicový bowling. Vyfintení v kostýmoch sme si zamaškrtili na dobrotách od rodičov a strávili pekný a vôbec nie strašidelný deň . Kolektív II.B

        • Školenie - 3D tlačiareň

          Minulý týždeň sme zavŕšili veľmi zaujímavým školením - "3D tlačiareň" a jej využívaním v školskom prostredí. 3D tlačiareň sme zakúpili vďaka projektu „Výnimočné školy“. Školenie sme realizovali prezenčným spôsobom. Vzdelávaním nás previedol p. Ing. Peter Štepánek z firmy Future Media Production, s.r.o., konštruktér a špecialista na 3D tlač z Banskej Bystrice.

          Dávam Vám do pozornosti jeho postreh zo školenia: " Reagujem na dnešné školenie a v prvom rade by som rád poďakoval za ústretovosť a príjemnú atmosféru počas celého školenia. Žiaci sú naozaj vnímaví a je zjavné, že majú záujem o danú tému."

          My, zúčastnení, sme mali veľkú radosť, pretože sme mali zodpovedané otázky, ktoré vznikli z nášho samoštúdia. Tešíme sa, že naša tlačiareň vyrobila aj prvý výrobok - obyčajnú píšťalku. Od tohto týždňa teda začala naša cesta zavedenia tejto dôležitej digitálnej technológie v našej škole. Výrobky chceme využiť v rámci vyučovacích predmetov fyzika a matematika a na zdokonalenie zručností učiteľov a žiakov v danej oblasti. Venovať sa 3D tlači budeme aj v rámci krúžku, ktorý realizujeme na našej škole tento školský rok.

          Zdar 3D tlačeniu!

        • Hodina fyziky s použitím digitálnych technológií

          Na hodine fyziky v deviatom ročníku sme pracovali s témou magnetizmus. Žiaci si mohli vyskúšať jednoduché experimenty s magnetmi a mohli si zviditeľniť okrem iného napr. magnetické pole.

          Na záver hodiny obrázky na bielom papieri ožili do 3D farebného zobrazenia. Žiaci mohli vidieť, prečo keď magnet rozrežeme, vznikne magnet, ktorý má opäť dva póly. Podarilo sa nám to pomocou aplikácie Vividbooks, ktorá rozširuje princípy aktívneho učenia. Učivo sme si mohli doplniť o nové poznatky práve použitím digitálnych technológií.

        • Inovovaný spôsob odhlasovania stravy v školskej jedálni

          Milí rodičia, vzhľadom k tomu, že sa zmenil formát jedálneho lístka: obsahuje desiatu aj obed, zmenilo sa aj nastavenie vzhľadu pri odhlasovaní zo stravy na edupage. Ukážu sa vám tam dve tabuľky: prvá je desiata a druhá tabuľka je obed.  Podľa toho, čo chcete odhlásiť, musíte urobiť odhlásenie v danej tabuľke,  alebo ak chcete odhlásiť obed aj desiatu - potom odhlasujete v oboch tabuľkách. 

                                                      Petra Králiková, vedúca školskej jedálne

        • Projekt NBS: 5peňazí 

          Žiaci 6.B triedy sa dnes zúčastnili vyučovacieho bloku v Národnej banke Slovenska v Kremnici. Vzdelávací modul Príjem a práca vychádzajúci z NšFG Ministerstva školstva SR bol podaný žiakom neformálnym vzdelávaním a v typickom prostredí pre túto tému. 

          Ciele vzdelávacieho programu boli nasledovné: 

          1.    Žiaci začnú zvažovať svoj vzťah k peniazom z  finančného a sebarealizačného hľadiska.   

          2.    Žiaci dokážu rozlíšiť superhrubú mzdu, hrubú mzdu a čistú mzdu. Uviesť príklady zdrojov príjmu iných než mzda (napr. dar, provízia a zisk, peňažný príjem domácnosti, štátne príspevky a sociálne dávky, príjem z podnikateľskej činnosti)  

          3.    Žiaci si vyskúšajú zoradiť (vytvoriť) si osobné (rodinný) finančné ciele podľa ich priority a prijímať finančné rozhodnutia na základe svojich reálnych možností a zhodnotiť ich dôsledky. 

           

          Ako to videli samotní žiaci. 

           Keď sme prišli, privítala nás veľmi milá pani. Potom sme sa rozprávali a robili rôzne aktivity, a  vybrali sme si povolania. Potom sme robili aj skupinovú aktivitu zameranú na Rodinný rozpočet, ako ho máme správne využívať. Každých 45 minút sme mali 10-minútovú prestávku. Nakoniec sme si zahrali kvíz a všetkým sa nám veľmi páčilo. :) 

          Karolínka Salátová, Ninka Gregáňová, 6.B 

          Ďakujeme p. Leškovej za možnosť zaradiť sa do tohto projektu. 

        • Oznam

          Vážení rodičia, z rozhodnutia RÚVZ v Žiari nad Hronom  od 11.10.2021 nastupuje III.B trieda na prezenčné vyučovanie. 

                                    Vedenie školy

        • Už vieme písmenko I

          Nové písmeno je pre prvákov vždy radosť a preto pani učiteľka pripravila pre deti indiánsky deň. Deň dopredu si deti v ŠKD vyrobili čelenky s pierkami. V triede deti plnili indiánske úlohy v skupinách, vymýšľali indiánske mená, vyrobili si totem, zatancovali indiánsky tanec a naučili sa básničku.

          Idú, idú indiáni

          lovia aj v daždivom dni.

          Holá, holá volajú,

          s písmenkami bojujú.

        •  Oznam

          RÚVZ v Žiari nad Hronom nás informoval , že u žiačky IV.A triedy na základe vykonaného PCR testu nebolo potvrdené ochorenie na COVID -19 . Od zajtra t.j. 6.10. 2021 opäť otvárame prezenčné vyučovanie v IV.A triede. 

        • Oznam

          Vážení rodičia, z rozhodnutia RÚVZ v Žiari nad Hronom  zostávajú od pondelka 4.10.2021 v karanténe žiaci triedy 3.B a 4.A. Úlohy žiakom zadajú učitelia prostredníctvom edupage. Dobu trvania karantény vám oznámime ihneď, ako dostaneme oficiálne rozhodnutie z RÚVZ v Žiari nad Hronom.

                                                                                                                                                                                                                                                                                           Vedenie školy

        • Buďme voči sebe ohľaduplní.

               Milí žiaci, vážení rodičia, Úrad verejného zdravotníctva SR svojou vyhláškou umožnil, aby žiaci základnej školy nemuseli v triede nosiť rúška. Maličkým žiakom na 1. stupni sa určite uľaví, bude sa im lepšie dýchať a komunikovať. Pani učiteľky na 1. stupni sú v podstate celý deň v jednej triede a túto úľavu pre žiakov vítajú.

               Iná situácia je na 2. stupni. Každú hodinu sa učitelia striedajú v triedach. Preto je väčšia pravdepodobnosť nielen prenosu nákazy COVID-19, ale v tomto období sa aj zvyšujú počty chorých na chrípku.

              Milí žiaci, môžete si v triede dať dole rúško, ale aj tak Vás chcem požiadať, aby ste boli ohľaduplní nielen voči spolužiakom, ale aj pedagógom. V prípade, že Vás nejaký pedagóg požiada, aby ste si  v triede nasadili rúško, prosím Vás, aby ste boli ohľaduplní a nasadili si ho. Ďakujem za všetkých, ktorým záleží na našom zdraví.

                                                                                                                                                    I. Kríž, riaditeľ školy

        • Oznam

          Oznamujeme rodičom a žiakom, že dňa 6.10.2021 bude vyučovanie na druhom stupni končiť 12:15 hod. z dôvodu školenia učiteľov.

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.