• Imatrikulácia

          Milí kamaráti,

          možno neviete, ale prvý, kto objavil Ameriku nebol Krištof Kolumbus, ale výborní moreplavci, Vikingovia. Preto som sa potešila, že naša imatrikulácia bola práve v znamení Vikingov. Na náš dlho očakávaný deň sme sa ale museli pripraviť. Vyrobili sme si oblečenie, ktoré bolo pomerne jednoduché. Látka z vrecoviny a prilba, ktorú sme vyrobili z kartónu. 

          A tak prišiel piatok a my sme kráčali s napätím do auly. V každom kúte horeli fakle a vnútri nás čakali 3 skúšky. Vypiť nápoj večnej radosti (bol inak výborný), zjesť cukrík z vikingského meča bez pomoci rúk a posledná skúška sily – buchnúť kladivom o kovadlinu. Všetko sme zvládli, a tak nám už doma visí krásna medaila a diplom. 

          Naša imatrikulácia bola super a určite na ňu budem dlho spomínať. Ďakujeme našim triednym učiteľom a tiež Vám, milí spolužiaci, ktorí ste s nami tento deň prežili.

          Natália Golhová, 5.A

           

        • Sviatok všetkých svätých

          S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých sme, ako každý rok , boli očistiť hrob rodiny Angyalovej, ktorej meno nesie ulica, na ktorej je aj naša škola. Počasie nám prialo a robota nám išla od ruky. Spoločne sme odstránili mach, pozametali lístie a poumývali hrob. Po očistení hrobu sme ho vyzdobili, zapálili sviečku a venovali tichú spomienku tejto významnej rodine.

          žiaci zo 7. 

        • Vedecká hračka

          Knižnica J. Kollára nám umožnila navštíviť výstavu Vedecká hračka. Našli sme tu veľa zaujímavých hračiek, založených na fyzikálnom princípe. Strávili sme tu príjemnú hodinku, dobre sme sa zabavil a aj niečo nové naučili. Veľký úspech mal aj záverečný turnaj v chytaní vrchnáčikov do pohárikov.

        • Návšteva SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom

          Dňa 18.10.2023 navštívili žiaci 8. a 9. ročníka SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Pozreli si priestory školy, ktorej súčasťou je kuchyňa,  cukrárska dielňa, reštaurácia aj kaderníctvo. Oboznámili sa s odbormi, ktoré je možné na tejto škole študovať. Pri príležitosti DŇA ZDRAVEJ VÝŽIVY sme mali krátku prednášku o zdravom stravovaní spojenú s ochutnávkou ovocných štiav, smoothie, zemiakového tataráku či nátierok a kroketiek z rybacieho mäsa. Najväčšiu radosť mali žiaci z miešaných nápojov, ktoré si sami urobili v šejkri ako ozajstní barmani. V kaderníctve bolo veselo, chlapci využili možnosť zafarbiť si vlasy umývateľnými sprejmi.  Tento deň určite  mnohým nerozhodným ukázal , kam by sa mohli profesijne orientovať. 

        • Návšteva v Knižnici Jána Kollára

          So štvrtákmi sme minulý týždeň navštívili Knižnicu Jána Kollára hneď dva razy. Navštívili sme interaktívnu výstavu Vedecká hračka. Všetky hračky sa nám páčili a samozrejme sme ich stihli aj vyskúšať. Druhým podujatím bola veľmi zaujímavá beseda s vedeckým publicistom a spisovateľom Dušanom Valentom - Zvieracie kuriozity. Ďakujeme KJK za skvelé podujatia.

        • Technická olympiáda – školské kolo

          Minulý týždeň sa na našej škole konalo školské kolo technickej olympiády. Súťaž prebehla formou online testu v dvoch kategóriách.

          Kategória A – žiaci 8. a 9. ročníka – zúčastnilo sa 10 žiakov, z ktorých 7 bolo úspešných.

          1. a 2. miesto obsadili  Leonard Šebeň a Šimon Turan z IX.A, ktorí postupujú do okresného kola.

          Kategória B – žiaci 5. -7. ročníka – zúčastnili sa 4 žiaci.

          1. miesto si vybojoval Daniel Mužík VII.A, ktorý tiež postupuje do okresného kola.

          Víťazom blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

        • EXPERT geniality show

          A je tu ponuka súťaže EXPERT geniality show.

          Na I. stupni sa táto súťaž volá Všetkovedko.

          Na II. stupni sa súťaž delí na 2 skupiny.

          1. skupina sú žiaci 5. a 6. ročníka, ktorí riešia témy Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry.

          2. skupina sú žiaci 7., 8. a 9. ročníka, ktorí si vyberajú dve témy zo šiestich tém:

          Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak english a Góly, body, sekundy. Viac informácií získate na stránke www.sutazexpert.sk.

          Prihlásiť sa môže každý, kto do piatku 20.10.2023 (prípadne do pondelka 23.10.) prinesie do školy 2,50 € - štartovné.

        • STRED VESMÍRU v knižnici

          Dňa 29.9.2023 sme sa vybrali s tretiakmi v rámci ŠKD do knižnice. Celá knižnica sa v tento deň premenila na STRED VESMÍRU. Dohodli sme si stretnutie s rozprávkarkou Lindou Pittnerovou a jej Rozprávkami z celého sveta. Oddelenia knižnice boli pekne vyzdobené a pristála v nich aj kozmická loď... Pripútajte sa, prosím, štartujeme! Zaleteli sme do Poľska za spisovateľom ZBIGNIEWOM NIENACKIM a hudobným skladateľom FRYDERYKOM CHOPINOM. Absolvovali sme spoločne inscenované čítanie rozprávky „Pán Tragáčik“, muzikoterapiu a maľbu. V tento deň sa v knižnici diali zaujímavé veci až do samého večera.

        • SVETOVÝ DEŇ PRVEJ POMOCI

          V septembri sme si pripomenuli tento deň v spoločnosti Martina, ktorý pracuje ako záchranár a je aj členom OZ Pulz Žarnovica.

          Na úvod nás vyskúšal, či si pamätáme telefónne čísla na všetky záchranné zložky. Trošku sme sa zamotali, ale potom sme sa to riadne naučili. Zdôraznil nám, že akákoľvek prvá pomoc je lepšia, ako žiadna. Naučili sme sa zavolať na tiesňovú linku 112 – ako sa predstaviť, ako popísať udalosť a na čo nesmieme zabudnúť – kde sa udalosť stala a koľko osôb je zranených.

          Ak sa Vám zdá, že dieťaťu sú tieto informácie zbytočné, tak Martin nám porozprával, že v jeho záchranárskej praxi sa stretol s prípadom, keď dieťa zavolalo na linku 155 a podľa inštrukcií záchranára, zachránilo život svojmu starému otcovi.

          Každý človek v núdzi je odkázaný na pomoc iných.

          Deti nasávali nové informácie a doslova hltali každé Martinove slovo. Na záver sme sa aj poobväzovali a vyskúšali sme aj, ako je to mať dlahu na nohe. V našej škole je umiestnený AED, automatický externý defibrilátor ku ktorému sme na záver prešli a pri ňom sme sa aj rozlúčili s naším hosťom.

          Ďakujeme Martinovi za pútavú praktickú ukážku jeho práce a prajeme mu veľa prípadov zo šťastným koncom.

        • Výsledky podpory ZVF 5/2023 formou dotácie z EF na rok 2023

          Sekretariát ZVF  informoval o výsledkoch piateho ročníka Zeleného vzdelávacieho fondu. Naša škola bola úspešná a získala financie v sume 8 400 eur na obnovu vonkajších priestorov našej školy.

          Okrem environmentálneho rozmeru vzdelávania v prírode umožní náš nový priestor zážitkové vzdelávanie, inovatívne bádateľské vzdelávacie aktivity, tvorivé dielne, praktické činnosti s prírodným materiálom, objavovanie prírodných zákonitostí i kooperatívne učenie. Vzniknutý priestor bude tiež využiteľný na rôzne mimoškolské aktivity, činnosti školského klubu, spoločné stretnutia s rodičmi a priateľmi školy a množstvo ďalších komunitných aktivít. V rámci projektu chceme zriadiť v našej Zelenej učebni vyvýšené záhony, kde žiaci budú pestovať rôzne okrasné rastliny, čím budeme u žiakov podporovať vzťah k prírode. V našej Zelenej učebni máme rôzne okrasné rastliny a chceli by sme rozšíriť tento priestor o rôzne druhy zeleniny a byliniek. Vo vyvýšených záhonoch využijeme zeminu z bioodpadu z našej školy. Máme vlastné kompostovisko. Vďaka tomu šetríme mesto a prírodnú skládku bioodpadu a zároveň ušetríme na zemine do našich vyvýšených záhonov. V rámci aktivít chceme poukázať na prírodný zdroj solárnej energie, ktorú získame zo solárnych panelov. Na altánok umiestnime solárny panel, kde sa slnečná energia premení na elektrickú, čo je pre žiakov priamy príklad získavania energie. Túto skutočnosť považujeme za dôležitú pre globálne vzdelanie našich žiakov. Sedenie v altánku doplníme sedacou zostavou a priestor sa upraví pre väčšie množstvo žiakov.

          A vďaka aj takýmto projektom sa prostredie a aktivity v našich vonkajších priestoroch realizujú s väčším nadšením.

           

        • Odkiaľ zvonia Kremnické zvony?

          Takto znela ďalšia záhada, po ktorej sme sa rozhodli pátrať spoločne s p. Olbrichtovou, s ktorou sme si dohodli rande v čitárni. Navrhla nám nevšednú tému v súvislosti s ďalším poznávaním našej krásnej Kremnice. My sme jej pre potešenie namaľovali obrázok s venovaním a priniesli sme jej kytičku. V čitárni sme si prezreli aj výstavku výrobkov z dreva - Korytárstvo a lyžičkárstvo v 21. storočí od výtvarníčky Veroniky Kickovej. No a čo zaujímavé sme sa dozvedeli? Jeden zvon menom URBAN nám vyzváňa z veže kostola sv. Kataríny na zámku. Poludňajšie zvonenie začujeme aj z kostola sv. Alžbety (tzv. Špitálskeho kostola) na Dolnej ulici, ako aj Františkánskeho kostola na Štefánikovom námestí. Jeden zvon sa nachádza aj v kaplnke na Veterníku v Kremnici. A práve tam si naplánujeme našu ďalšiu prechádzku a pôjdeme si tieto fakty overiť.

           

    • Profil školy

      Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.