• Okresné kolo v malom futbale

          V piatok sa konalo v Žiari nad Hronom okresné kolo v malom futbale. Naši chlapci podali veľmi sympatický výkon a o našom treťom mieste rozhodlo až skóre. Zaskvel sa najmä náš ukrajinský   "Schevchenko", Bohdan Didukh, ktorý vsietil súperom 12 gólov. Hneď po prvom zápase ho kontaktoval agent prvoligového celku FK Pohronie. Príjemným prekvapením bol bojovný výkon nášho najmladšieho brankára na turnaji, Bruna Baláža.

        • Online stretnutie s novinárom Vladimírom Šnídlom

          V tento upršaný piatok 13. mája sa daviataci zúčastnili online stretnutia s novinárom Vladimírom Šnídlom, ktorý nás poučil o hoaxoch a čomu veriť na internete a sociálnych sieťach. Vedieť rozpoznať pravdu od hoaxu je dôležité hlavne v tejto dobe, keďže veľa hoaxov vzniká okolo svetových udalostí, ktoré sa dejú. Hoaxy a falošné správy sa šíria po internete dosť rýchlo, pretože ľudia zdieľajú to, čomu chcú veriť a znepokojujú čím ďalej tým viac zmätených ľudí. Nemali by sme veriť všetkému, čo je na internete, vždy si treba overiť informácie a na základne toho si potom radšej urobiť vlastný názor.

                                                                                                                                  Ela Mišíkova, 9.A

        • Dalton na tému rodina

          Keďže sa blíži Deň rodiny, témou dnešného Daltonu bola práve rodina. Čítali sme o rodine, počítali, prezerali si rodinné fotografie a spoznávali členov našich rodín. Tiež sme si zašportovali, kriedami kreslili symbol rodiny a užili si slnečný deň na pikniku. Kolektív II.B

        • Pytagorove kamienky.

          Dnes sme na hodine matematiky využili krásny čas a zrealizovali sme hodinu matematiky na čerstvom vzduchu. V čase sme sa vrátili do 6.storočia pred našim letopočtom, kedy Pytagoras vymyslel a ukázal mnoho matematických súvislostí. Gréci vtedy na počítanie používali drobné kamienky - pséfos. Pytagoras s kamienkami nielen počítal, ale vytváral rôzne tvary tzv. figurálne čísla.

        • Tvorenie v knižnici

          Deti z ŠKD navštívili knižnicu, kde si pre ne pani knihovníčky pripravili tvorivé činnosti. Zamotali sa do klbiek vlny a nití a s trochou krepového papiera vyrobili krásne jarné kvietky a stromčeky. Ďakujeme pani knihovníčkam ešte raz.

        • Netradičná hodina dejepisu

          Dňa 10. mája sa žiaci druhého stupeň zúčastnili netradičnej hodiny histórie Slovenska v podaní náučného aj vtipného predstavenia talentovej hereckej skupiny Via Historica. Naučili sme sa o histórii našej krajiny, jazyka, známych osobností a pobavili sme sa na zakomponovaných vtipoch. Kostýmy a rekvizity boli naozaj zaujímavé a naladili historickú atmosféru. Tešíme sa, že sme si mohli spestriť vyučovanie a nahliadnuť takto do našich dejín. Ela Mišíková, 9.A

        • Deň matiek

          V piatok 6.5.2022 sme mohli po 3 rokoch opäť obnoviť našu tradíciu - predaj kvetín pri príležitosti Dňa matiek. Črepníkové kvetiny vypestovali žiaci VII.A triedy na hodinách techniky s p. uč. Čižniarovou. Pani učiteľka Kostrianová pripravila magnetky s venovaním. Chlapci zo VI.A triedy na krúžku, ktorý vedie p. zástupkyňa Gombošová,  kde pracujú s 3D tlačiarňou, pripravili tabuľky s venovaním našim mamám, ktoré sa dali do kvetináča ku kvietku priložiť. Veríme, že tieto darčeky mamičky našich žiakov potešili a dúfame, že si to o rok budeme môcť zopakovať. 

        • Interaktívna tabuľa v ŠKD

          Vďaka finančnej pomoci združenia rodičov a priateľov pri I. ZŠ sme dostali do oddelenia interaktívnu tabuľu, vďaka ktorej trávime popoludnia v ŠKD o čosi príjemnejšie. Spoločne pozeráme rôzne rozprávky, hľadáme námety na tvorivé činnosti, ktoré môžeme neskôr aj realizovať. Cez portál Viki si zábavne opakujeme a upevňujeme učivo z matematiky, čo nás všetkých veľmi baví. Pri rôznych príležitostiach pozeráme prezentácie a vypĺňame pracovné listy. V poslednom čase sme objavili čaro skicáru a maľujeme si rôzne obrázky.

          Týmto by sme sa chceli ešte raz veľmi pekne poďakovať za finančný dar. 🙂 🍀

        • MÁME ZLATO!

          Dňa 29.4.2022 sa v Kokave nad Rimavicou konala krajská prehliadka hudobného folklóru  detí, ktorej sa ako víťaz regionálneho kola zúčastnil aj náš žiak - František Kmeť. Súťažil v kategórii spevák sólista a v silnej konkurencii získal zlaté pásmo s postupom na celoslovenskú prehliadku folklóru Vidiečanova Habovka.

          Gratulujeme a držíme palce v ďalšom reprezentovaní nášho regiónu i celého Banskobystrického kraja

        • Plavecký výcvik

          Aké by to bolo, keby námorníci nevedeli plávať? Ktovie! No my sme si túto možnosť nepripustili a počas týždňa sa zúčastnili základného plaveckého výcviku. O našej úspešnosti hovoria čísla - pätnásť zo šestnástich žiakov vie plávať a dokonca i ten šestnásty prekonal svoj strach a s pomocou plaveckej dosky prepláva takmer celý bazén. Klobúk dole!!! Veľké ďakujem posielame pánovi učiteľovi Bírešovi.

                                                                                                                                         Kolektív II.B

        • Stavanie mája

          Prichádza k nám krásny mesiac – máj. Symbolom tohto obdobia je aj strom -  „máj“. Stavanie mája bola úloha mladých mužov, ktorý sa na tento rituál chystali v tajnosti aj týždeň. Na našom území boli máje výrazom úcty a lásky k dievčaťu. Zvyčajne ich chlapci stavali slobodným dievčatám. 

          Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes tak, ako stavanie mája. Dnes je to skôr tradícia symbolická. 

          Je naozaj pekné, že sa tento zvyk zachoval, a aj my chceme ostávať verní  slovenským tradíciám,  a preto chlapci našej školy za sprievodu veselej slovenskej ľudovej hudby postavili našim dievčatám krásny máj. Dievčatá neostali nič dlžné a poďakovali im za to ľudovými piesňami a tancami.  Veríme, že sa tradície našich predkov zachovajú a nikdy nevymiznú. 

        • Vladimír Šnídl

          Je redaktor Denníka N, zaoberá sa hoaxami a konšpiračnými teóriami na sociálnych sieťach. Vo svojej práci sa zameriava na témy: vojenské nákupy, doprava a šírenie dezinformácii. V roku 2007 na jeseň napísal knihu Pravda a lož na facebooku. 

          Tieto témy chodí prezentovať aj do slovenských škôl.

          Toto je jeden z obrázkov, ktorý preletel slovenským Facebookom: „V Nitre ukradli sochu Pribinu,...“ Na druhom obrázku je jasné, že je tam tieň, takže fotka je upravená.

          Na online stretnutí s týmto novinárom sme sa rozprávali o tom, ako na sociálnych sieťach vieme rozpoznať nepravdivú informáciu a ako je veľmi jednoduché tieto informácie zdieľať. V dnešnej dobe sú sociálne siete zaplavené množstvom informácií, ktoré je potrebné triediť a vyberať si z nich práve tie, ktoré sú pravdivé. Je to jedna z dôležitých skúseností pre život.

          Dozvedeli sme sa, že pri správe, ktorú dostaneme, je dôležité zistiť zdroj informácií. Taktiež sme si ukázali aký je rozdiel medzi prácou novinára a stránkou, ktorá len preberá informácie a nie je za nimi žiaden autor, ktorý je zodpovedný za fakty v danom príspevku.

          Ďakujeme.

                                                               Karina Gombošová 8.A

        • Deň narcisov

          Na svete prebieha mnoho dôležitých zbierok, pre ľudí s rakovinou je však zbierka Deň narcisov tá najvzácnejšia. Prispieť na podporu ľudí s rakovinou môže každý. Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 32 rokov.

          Konečne po 2 rokoch pandémie si naši žiaci pripli žltý kvietok a vyšli do ulíc, v ktorých zbierali dobrovoľný príspevok pre ľudí s onkologickým ochorením. Ak ich uvidíte, určite ich neobíďte!

        • Apríl - mesiac lesov

          V rámci témy apríl – mesiac lesov, nás v školskom klube navštívili pracovníci zo Slovenskej agentúry životného prostredia z Banskej Bystrice. Formou ekologických hier a aktivít z lesnej pedagogiky sme si s prváčikmi rozšírili povedomie o faune a flóre v našich Kremnických lesoch. Deti boli šikovné a s prehľadom vedeli priradiť stopy zvierat k jednotlivým zvieratkám. Dobre sme sa zabavili a za svoju aktivitu získali deti aj veľmi pekné darčeky.  

        • Spievame na 100%

          CVČ v Kremnici usporiadalo v dňoch 26.4. a 27.4.2022 okresné kolo speváckej súťaže ,,Spievam, spievaš “.

          V príjemnom prostredí ZUŠ v Kremnici boli naši žiaci veľmi úspešní. Posúďte sami!

           

          Umelá pieseň: I.kat. 1.m. Viktor Andrej Ťahún

          II.kat.1. m. Dominika Balkovičová

           

          Ľudová pieseň: I.kat.1.m. Ninka Kapustová

          II.kat.1.m. Dominika Balkovičová

          III.kat.1.m. Sibylka Prídavková ,1.m. Juraj Majer

          IV.kat.1.m. František Kmeť

           

          Blahoželáme! Sme na Vás veľmi pyšní!

        • Návšteva knižnice

          Múzeum Jána Kollára v Mošovciach v spolupráci s Knižnicou Jána Kollára v Kremnici si pripravili literárno-hudobné spestrenie vyučovania literatúry pre našich ôsmakov. Vďaka literárnym textom či fotogalérii sme mohli hlbšie nahliadnuť do duše jazykovedca a šíriteľa myšlienky všeslovanskej vzájomnosti. Aspoň chvíľu sme mohli kráčať po životnej ceste Jána Kollára.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.