• Čaj o tretej

          Do  našej školy opäť zavítali predškoláci – budúci prváci. A okrem nich sme v škole privítali aj ich rodičov. Kým sa ich deti bavili na veľkej bublinovej show, rodičia mali možnosť zoznámiť sa s našou školou a porozprávať sa so školským psychológom, či špeciálnymi pedagógmi o školskej zrelosti a všetkom, čo ich deti onedlho v škole čaká. Po malom občerstvení sme sa všetci pustili do veľkonočného tvorenia. Detičky si šikovnosť svojich prštekov preverili pri tvorení zajačikov. A nedali sa zahanbiť ani rodičia, z ktorých mnohí vytvorili nápadité dekorácie, ktoré im skrášlia ich domov počas Veľkej noci.

        • Novaškovci vynášajú Morenu

          Obyčajne na  Kvetnú nedeľu,  keď sneh ešte  pokrýva vysoké  končiare hôr, nosili  ľudia so spevom po obci figurínu ženy,  ktorú nazývame Morena. Tú nakoniec hodili do vody alebo spálili. Verili,  že tak vyženú z obce nebezpečné choroby  a tým aj smrť , a že vybudia z chotára negatívne sily,  ktoré zadržiavajú vegetáciu,  no predovšetkým,  že urýchlia odchod samotnej zimy,  aby už konečne mohla prísť vytúžená jar.  

          Tradíciu vynášania Moreny, ktorá pretrvávala po stáročia v našich obciach , sme chceli priblížiť aj našim žiakom, aby sme tak zachovali ľudové tradície aj medzi súčasnou generáciou. 

        • Tvorivé popoludnie u námorníkov

          Spolu s maminkami a námorníkmi z III.B sme v piatok strávili príjemné tvorivé popoludnie. Deti si prostredníctvom foto prezentácie zaspomínali na prvý a druhý ročník, a ani nevereli, že len nedávno boli takí maličkí. Neskôr im odtláčaním špongie na plátno, pod rukami rozkvitali rôznofarebné kvety. Zahrali si tiež spoločenské hry a poriadne sa vyšantili. Stretnutie s maminkami sme začali energizerom - veselou aktivitou na lepšie spoznanie sa, a potom sme sa pustili do tvorenia dekorácií z brezových prútov. Musím uznať, že sa im podarili fakt pekné kúsky. Popoludnie sme si spríjemnili aj chutnými koláčikmi a inými dobrotami od mamičiek. Ďakujem za veselé a chutné tvorivé dielničky.

                                                                                                                            Triedna učiteľka Jana Bérešová

        • Projekt: Digitálny učiteľ 21. storočia

          Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis vyhlásil výzvu pod názvom ENTER pre školy.

          Budúcnosť našich žiakov je smerovaná úplne jasne, 9 z 10 pracovných miest bude vyžadovať digitálne zručnosti.

          Preto aj naša škola sa zapojila do grantového programu ENTER a získala grant v hodnote 1 000 € na zakúpenie sád micro:bitov a ich doplnkov.

           

          Čo je micro:bit?

          Micro:bit je programovateľný minipočítač, ktorý uviedla na trh spoločnosť BBC v roku 2016. Obsahuje displej, 2 tlačidlá, senzory pohybu, naklonenia, teploty a anténu. Možno k nemu pripájať ďalšie senzory a iné súčiastky - LED pásiky, reproduktory, motorčeky, čerpadlá, senzory pohybu, atď. Preto je využiteľný v predmetoch: fyzika, chémia, biológia, geografia, hudobná a výtvarná výchova... dokonca aj v domácnosti.

        • Veľkonočné tvorenie v ŠKD

          Dňa 29.3.2023 prišla medzi naše lienky a námorníkov šikovná teta Inga, ktorá s nimi vyrábala krásne vajíčka, drievka a vázičky servítkovou technikou. Posúďte sami, ako sa im to podarilo. Ďakujeme krásne za návštevu u nás a tvorenie, všetkým sa veľmi páčilo. 😊 🐰🐣🌺

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.