• Príhovor riaditeľa školy

          Vážení zamestnanci školy, milí žiaci, školský rok 2020/2021, ktorý dnes končí, môžeme hodnotiť ako mimoriadny. Do života nám zasiahla pandémia, ktorá ovplyvnila život v škole, v práci, ale zmenila aj mnoho rodín. Mnohí sme prišli o svojich blízkych, niektorí sme ochoreli na COVID – 19.

          Ťažké obdobie sme prekonali s novými skúsenosťami a posilnení o nové vedomosti. Aj keď sme používali moderné digitálne technológie, tieto ale nenahradia živého človeka, ktorý sa vie smiať, plakať, vie pochváliť, povzbudiť , či mať rád.

          Aj z tohto dôvodu budeme teraz chváliť žiakov, ktorým sa v tomto školskom roku darilo a môžu byť príkladom pre ostatných:

          Timka Mojžišková, Maťko Hrnčár, Kubko Baláž, Tamia Briatková, Davidko Mecele, Danielka Kapustová, Sibylka Prídavková, Jurko Majer, Kristínka Valková, Adamko Henžel, Karinka Gombošová, Peťka Zelinová, Linda Hrmová a Mirka Kmeťová – títo žiaci boli odmenení svojimi triednymi učiteľmi a kolektívmi a za ich snahu boli na slávnostnom obede s vedením školy.

          18 žiaci dostanú pochvalu riaditeľom školy za výborný prospech a reprezentáciu školy. Blahoželáme im a dúfame, že sú dobrou motiváciou pre ich spolužiakov v triede. Máme aj žiakov, ktorí okrem výborných vyučovacích výsledkov vynikajú v umeleckých súťažiach, alebo dosahujú majstrovské výkony v rôznych športoch.

          Matias Tatár z 2.B- výborný žiak a úspešný lyžiar, Martinko Mazúr z 3.A - výborný žiak a šikovný riešiteľ matematických súťaží, Kubko Cinkanič zo 4.A-výborný žiak a reprezentant v zjazdovom lyžovaní, Sibylka Prídavková zo 4.B - výborná žiačka a výnimočná v astronómii, Maťko Baláž z 5.A – výborný žiak a výnimočný v zostavovaní technických zariadení, Terezka Krížová z 5.B – výborná žiačka a medzinárodná majsterka Poľska v zjazdovom lyžovaní, Ema Weissová zo 6.A – výborná žiačka a TOP hráčka tenisu v Banskobystrickom kraji, Ferko Kmeť zo 7.A – výborný žiak a mimoriadne nadaný folklorista, Jurko Marianik zo 7.B – výborný žiak, nadaný hudobník, výtvarník a športovec, Danko Dobrotka z 8.A – výborný žiak a úspešný športový lezec, Voloďka Kurakh z 2.A, žiak, ktorý pochádza z Ukrajiny a výborne sa vysporiadal s novým prostredím, jazykom, kultúrou, darí sa mu v škole. Mimoriadne by som chcel vyzdvihnúť žiačku 9.A triedy Mirku Kmeťovú, ktorá počas deviatich rokov na škole bola výbornou žiačkou, skromným človekom s veľkým nadaním pre umelecký prednes, výtvarné techniky a vždy našu školu výborne reprezentovala vo vedomostných a umeleckých súťažiach.

          Nech sú Vám títo žiaci dobrým vzorom.

          Na záver chcem poďakovať všetkým zamestnancom školy. Vaša každodenná práca, pozitívne emócie, dobro, pomoc, ale i obyčajný úsmev sú darom pre naše deti, ktorý sa nedá ničím zaplatiť.

          Milí žiaci a zamestnanci školy, teším sa s Vami na prázdniny, užívajte ich v plnom zdraví a radosti.

                                                                                                                                        Igor Kríž

        • Slávnostný obed žiakov s vedením školy 

          Čas neúprosne letí , je tu posledný júnový týždeň a za nami je už pomaly ďalší školský rok. Je to čas, ktorý sa nesie v duchu hodnotenia našej celoročnej školskej práce. Je už peknou tradíciou, že v posledné júnové dni sa stretáva vedenie školy na slávnostnom obede s tými najusilovnejšími žiakmi, ktorí sú za svoje aktivity v rôznych oblastiach nominovaní za každú triedu. A že to bol naozaj netradičný školský rok hodnotili aj samotní žiaci počas spoločného  rozhovoru v rámci nášho posedenia . Bol to rok naplnený prácou v škole, novými poznatkami, zážitkami, starosťami i radosťami, ale do nášho školského života sa zapísal aj príbeh nečakaný, príbeh o dištančnom vzdelávaní, počas ktorého sme si na online hodinách uvedomili aj to, akí sme si vzácni a čo pre nás škola skutočne znamená. Ale zvládli sme to, a teraz sa naši žiaci už tešia na letné prázdniny, chvíle oddychu a zábavy, ako nám porozprávali v príjemnom prostredí reštaurácie Silvanus . Zároveň sa chceme poďakovať pánovi Košíkovi, ktorý nám tradične prichystá chutný obed a dnes aj s prekvapením - vynikajúcim dezertom. Veľká vďaka.

        • Záložkovanie s lienkami

          V stredu 23.6. navštívili prváci z I.A Knižnicu Jána Kollára, aby si prevzali čitateľské preukazy a vyrobili krásne záložky do knižiek. A keďže sa blížia prázdniny, všetky deti sa tešili najmä na to, že si budú môcť požičať krásnu knižku domov.

        • My sme malí drotári...

          Dňa 21. a 22.6. našu školu navštívili pracovníci z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, aby nás zoznámili s remeslom, ktoré malo na Slovensku veľkú tradíciu – s drotárstvom. Z mnohých krajov Slovenska v minulosti putovali drotári po celom svete a drôtovali hrnce, či z drôtu vyrábali ozdoby a figúrky. Aj my sme sa niečo pekné naučili, veď posúďte sami.

        • A naša škola je zasa krajšia

          Vďaka šikovným rodičom, ktorí zakúpili a v rámci svojho voľného času aj nalepili na schody na prvom stupni pekné nálepky, je vchod do našej školy krajší a pre žiakov zaujímavejší. Tak čítajte a starší kamaráti, skúste aj tým mladším prezradiť, čo tie naše schody „hovoria“ J .

          Milí rodičia, ĎAKUJEME!

        • Pirátsky deň v II.A

          V stredu, 23.6., piráti opustili svoju loď a vyšli na tajnú ostrovnú výpravu hľadať dobre ukryté správy  a indície k objaveniu pokladu. Všetky ukrývali dosť ťažké hádanky, ktoré však piráti vyriešili a poskladali spoločný odkaz. Okrem toho upratali našu palubnú knižnicu, ktorá už praskala vo švíkoch – veď spolu prečítali 149 kníh! A najviac, až 25,  ich prečítal Jakubko Baláž. Gratulujem J.

          Triedna učiteľka Miroslava Kmeťová

        • Pasovanie lienok

          V utorok čakal žiakov I.A dôležitý deň. Čakalo ich pasovanie prvákov. Najprv však museli vyriešiť rôzne úlohy na stanovištiach. Lienky si dokázali poradiť nielen s náročnými zadaniami úloh, ale ukázali aj to, že vedia pracovať v skupinách, pomáhať si navzájom a držať spolu. Svojou usilovnou prácou počas tohto dňa, ale aj počas celého školského roka dokázali, že si zaslúžia byť pasovaní za riadnych žiakov našej školy.

        • Pasovanie námorníkov

          Prváci námorníci dnes hľadali poklad, ktorý pre nich pripravil kráľ Abecedár ako odmenu za celoročnú prácu. Plnili v skupinách rôzne úlohy a získavali indície, ktoré ich priviedli až k vytúženému pokladu. A bolo, že to radosti . Pokladom to však neskončilo, práve naopak. Dnešok pokračoval významnou udalosťou, a to pasovaním do cechu žiackeho, ktorým sa stali právoplatnými žiakmi našej školy. Že si to naozaj zaslúžia dokázali nielen dnes, ale svoju šikovnosť dokazovali počas celého roka. V závere zložili sľub, ktorým sa zaviazali pokračovať v usilovnosti aj naďalej. Všetci vám držíme palce.

        • Sovičky z 3.A v galérii

          V jedno popoludnie v ŠKD sme sa vybrali do galérie. Pozreli sme si výstavu Slovenská medaila 2016 – 2020, dozvedeli sme sa ako sa tvorí medaila  a tiež sme vyrábali zaujímavé obrázky technikou frotáž. Na naše obrázky sa dostali aj sovičky, vtáčiky a motýle.

        • Návšteva galérie a tvorivé dielne

          Po dlhom čase sme mohli konečne zase navštíviť galériu. Využili sme túto možnosť v rámci hodín techniky. Pozreli sme si zaujímajú výstavu Slovenská medaila 2016 – 2020. Po prehliadke sme začali tvoriť vlastné obrázky technikou nazvanou frotáž – čo je vlastne kopírovanie reliéfu na papier. Reliéf sme vytvárali z nastrihaných motívov z papiera alebo sme ho vytvorili z pliešku, kopírovali sme ho potom na papier pomocou špeciálnych  voskoviek.

          Niektoré skupiny sa dostali aj na výstavu Strela jasná okovaná! Tu sme videli zaujímavé terče z Kremnice. Vyskúšali sme si aj svoju presnú mušku pri strieľaní na terč.

        • Ľudové rozprávky a P. Dobšinský

          Žiaci 3.A sa zúčastnili interaktívneho predstavenia "Za siedmimi horami", ktoré pre nich pripravili dve skvelé herečky z EDUDRAMA, v spolupráci s Knižnicou J. Kollára.

          Pomocou P. Dobšinského sa deti preniesli do rozprávky. Premenili sa na troch bratov a tri sestry a putovali krajinou, aby zachránili zakliatu princeznú. Museli splniť veľa úloh, kým sa im podarilo princeznú odkliať.

          Zažili pritom veľa zábavy, smiechu, ale aj strachu, keď sa stretli s Čiernokňažníkom. Cez hru si zopakovali charakteristické znaky ľudových rozprávok.

          Bolo to veľmi pútavé podujatie, za ktoré chceme poďakovať a tešíme sa na ďalšie.

        • Školský výlet 8.A 

          V pondelok 21.6.2021 sme my ôsmaci opustili brány školy a vyvetrali sme si hlavy na spoločnej opekačke v prírode. Počasie nám prialo a naše kroky nás doviedli až na Salaš Revolta. V spoločných rozhovoroch sme utužovali vzťahy a budovali pozitívnu klímu v triede.

        • Výlet 7. ročníka

          V piatok 18.6. 2021 sa uskutočnil školský výlet 7. ročníka. Ráno nás vyviezol na Skalku mestský žltý minibus. Na Skalke sme boli na novej vyhliadke, hrali sme discgolf a ďaľšie hry. Potom sme si opiekli v turistickom prístrešku, aby sme mali dosť síl na peší zostup do mesta.

        • Rozlúčkový večierok v 4.A

          Dnes mali žiaci 4.A rozlúčkovú párty s prvým stupňom. Od septembra už budú veľkí žiaci ☺️.

          Ako každá dobrá párty, tak aj naša začala odpálením konfiet. Potom nasledoval prípitok a dobré jedlo. Keď už sme zahnali hlad, zábava mohla začať. Zažili sme popoludnie plné zábavy, smiechu a hier.

          Pomocou tímovej spolupráce sme všetky úlohy zvládli.

          “Ďakujem všetkým mojim žiakom za príjemne strávené piatkové popoludnie a za to, že sú tak úžasné deti" - vaša tr. učiteľka 😘

        • Cestujeme po Slovensku, zatiaľ prstom na mape.

          Žiaci 4.B triedy počas celého školského roka spoznávali na vlastivede zaujímavosti Slovenska. Výlety boli zakázané, cestovali sme pomocou internetu. Žiakov veľmi zaujímali hrady a zámky. Niektoré z nich túžia s rodičmi navštíviť. Aby sa s nimi lepšie zoznámili, vyrobili s pomocou rodičov makety hradov a vytvorili k nim projekty, ktoré prezentovali v triede. Ich šikovnosť si zasluhuje veľkú pochvalu.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.