• Plavecký výcvik

          Aké by to bolo, keby námorníci nevedeli plávať? Ktovie! No my sme si túto možnosť nepripustili a počas týždňa sa zúčastnili základného plaveckého výcviku. O našej úspešnosti hovoria čísla - pätnásť zo šestnástich žiakov vie plávať a dokonca i ten šestnásty prekonal svoj strach a s pomocou plaveckej dosky prepláva takmer celý bazén. Klobúk dole!!! Veľké ďakujem posielame pánovi učiteľovi Bírešovi.

                                                                                                                                         Kolektív II.B

        • Stavanie mája

          Prichádza k nám krásny mesiac – máj. Symbolom tohto obdobia je aj strom -  „máj“. Stavanie mája bola úloha mladých mužov, ktorý sa na tento rituál chystali v tajnosti aj týždeň. Na našom území boli máje výrazom úcty a lásky k dievčaťu. Zvyčajne ich chlapci stavali slobodným dievčatám. 

          Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes tak, ako stavanie mája. Dnes je to skôr tradícia symbolická. 

          Je naozaj pekné, že sa tento zvyk zachoval, a aj my chceme ostávať verní  slovenským tradíciám,  a preto chlapci našej školy za sprievodu veselej slovenskej ľudovej hudby postavili našim dievčatám krásny máj. Dievčatá neostali nič dlžné a poďakovali im za to ľudovými piesňami a tancami.  Veríme, že sa tradície našich predkov zachovajú a nikdy nevymiznú. 

        • Vladimír Šnídl

          Je redaktor Denníka N, zaoberá sa hoaxami a konšpiračnými teóriami na sociálnych sieťach. Vo svojej práci sa zameriava na témy: vojenské nákupy, doprava a šírenie dezinformácii. V roku 2007 na jeseň napísal knihu Pravda a lož na facebooku. 

          Tieto témy chodí prezentovať aj do slovenských škôl.

          Toto je jeden z obrázkov, ktorý preletel slovenským Facebookom: „V Nitre ukradli sochu Pribinu,...“ Na druhom obrázku je jasné, že je tam tieň, takže fotka je upravená.

          Na online stretnutí s týmto novinárom sme sa rozprávali o tom, ako na sociálnych sieťach vieme rozpoznať nepravdivú informáciu a ako je veľmi jednoduché tieto informácie zdieľať. V dnešnej dobe sú sociálne siete zaplavené množstvom informácií, ktoré je potrebné triediť a vyberať si z nich práve tie, ktoré sú pravdivé. Je to jedna z dôležitých skúseností pre život.

          Dozvedeli sme sa, že pri správe, ktorú dostaneme, je dôležité zistiť zdroj informácií. Taktiež sme si ukázali aký je rozdiel medzi prácou novinára a stránkou, ktorá len preberá informácie a nie je za nimi žiaden autor, ktorý je zodpovedný za fakty v danom príspevku.

          Ďakujeme.

                                                               Karina Gombošová 8.A

        • Deň narcisov

          Na svete prebieha mnoho dôležitých zbierok, pre ľudí s rakovinou je však zbierka Deň narcisov tá najvzácnejšia. Prispieť na podporu ľudí s rakovinou môže každý. Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 32 rokov.

          Konečne po 2 rokoch pandémie si naši žiaci pripli žltý kvietok a vyšli do ulíc, v ktorých zbierali dobrovoľný príspevok pre ľudí s onkologickým ochorením. Ak ich uvidíte, určite ich neobíďte!

        • Apríl - mesiac lesov

          V rámci témy apríl – mesiac lesov, nás v školskom klube navštívili pracovníci zo Slovenskej agentúry životného prostredia z Banskej Bystrice. Formou ekologických hier a aktivít z lesnej pedagogiky sme si s prváčikmi rozšírili povedomie o faune a flóre v našich Kremnických lesoch. Deti boli šikovné a s prehľadom vedeli priradiť stopy zvierat k jednotlivým zvieratkám. Dobre sme sa zabavili a za svoju aktivitu získali deti aj veľmi pekné darčeky.  

        • Spievame na 100%

          CVČ v Kremnici usporiadalo v dňoch 26.4. a 27.4.2022 okresné kolo speváckej súťaže ,,Spievam, spievaš “.

          V príjemnom prostredí ZUŠ v Kremnici boli naši žiaci veľmi úspešní. Posúďte sami!

           

          Umelá pieseň: I.kat. 1.m. Viktor Andrej Ťahún

          II.kat.1. m. Dominika Balkovičová

           

          Ľudová pieseň: I.kat.1.m. Ninka Kapustová

          II.kat.1.m. Dominika Balkovičová

          III.kat.1.m. Sibylka Prídavková ,1.m. Juraj Majer

          IV.kat.1.m. František Kmeť

           

          Blahoželáme! Sme na Vás veľmi pyšní!

        • Návšteva knižnice

          Múzeum Jána Kollára v Mošovciach v spolupráci s Knižnicou Jána Kollára v Kremnici si pripravili literárno-hudobné spestrenie vyučovania literatúry pre našich ôsmakov. Vďaka literárnym textom či fotogalérii sme mohli hlbšie nahliadnuť do duše jazykovedca a šíriteľa myšlienky všeslovanskej vzájomnosti. Aspoň chvíľu sme mohli kráčať po životnej ceste Jána Kollára.

        • Krúžok varenia

          Na krúžku varenia sme si pripravili niečo zdravé a netradičné: Tagliatelle bolognese s medvedím cesnakom.

          Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

        • Jarné upratovanie

          V rámci pekného počasia sme sa rozhodli upratať svoje okolie. Pozametali sme chodníky, pohrabali areál školy a tiež sme vyčistili ,,Pagáčku" od odpadkov. Takéto „jarné upratovanie“ sa stalo na našej škole zaujímavou a zmysluplnou tradíciou.

        • Krúžok 3D tlače

          Dnes sa nám podarilo zložiť novú 3D tlačiareň a tým prispieť k rýchlejšej tlači výrobkov, ktoré slúžia na vyučovanie a tlač predmetov pre potreby našej školy. Financie na 3D tlačiareň Original Prusha MINI + sme dostali od firmy Elba Kremnica a.s. Touto cestou sa chceme ešte raz veľmi pekne poďakovať za investíciu do rozvoja našich žiakov. Získané financie boli v sume 500 eur.

          Zo srdca ďakujeme, a prajeme všetko dobré.

           

        • Deň Zeme

          Deň Zeme sme oslávili rôznymi aktivitami najmä vonku. Merali sme obvod kmeňa stromov a dĺžku rôznych prírodnín. Objímali sme stromy a čerpali energiu z nich. Triedili sme odpad a zanechali v Zechenterovej záhrade odkaz našej planéte v podobe obrázkov z prírodnín. Planéte Zem sme venovali rôzne želania a hľadali spôsoby, ktorými budeme zmenšovať našu uhlíkovú stopu. Zacvičili sme si a vyrobili pozdrav ku Dňu Zeme. Kolektív II.B

        • Grafika

          V mesiaci apríl sme s deťmi z ŠKD navštívili galériu NBS. Tretiaci si vyskúšali vyrobiť svoju grafiku s použitím matríc, technikou tlač z výšky. Potom si pre nich pani lektorka prichystala aj miešanie farieb-kolorovanie. S deťmi sme načreli do svojej fantázie, ktorej výsledok bol úžasný. Ďakujeme.

        • Poďakovanie rodičom budúcich prváčikov

          Naše prvé slová “poputujú” práve k vám. V prvom rade sa vám všetkým chceme úprimne poďakovať za dôveru, ktorú ste prejavili nám – našej škole – tým, že ste prišli na zápis práve k „Novaškovcom“ a zapísali ste to najcennejšie, čo doma máte – vaše dieťa.

          Na zápise, ktorý sa konal včera, sme po dlhej dobe privítali našich budúcich prváčikov aj osobne a porozprávali sme sa s nimi. Spoznali sme veľmi šikovné a bystré detičky, veríme že sa vám u nás páčilo a tešíme sa na Vás v septembri.

        • Návšteva galérie

          V priebehu posledných dvoch mesiacov žiaci 7.A a 9.A navštívili galériu. Pozreli si zaujímavú výstavu Viliama Pirchalu –Grafika. Podľa vzorov, ktoré na výstave videli, sa pokúšali vytvoriť vlastnú grafiku. Nebola to jednoduchá práca, niektoré skupiny sa museli do galérie vrátiť aj druhý raz, aby svoje diela dokončili, ale podarili sa im perfektne. V závere mohli vytieňovať kópie autorových prác. Deviataci mali aj to šťastie, že na výstave stretli autora.

        • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

          Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

          Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

          Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

          Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

          Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

          Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. V najbližších dňoch policajní preventisti oslovia školy a na problém ich upozornia. Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou. Našim cieľom bude zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

                                                                                          Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Žiari nad Hronom

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.