• Prerušenie vyučovania v 5.A

          Oznamujeme rodičom, že na základe potvrdenej pozitivity na COVID - 19 jedného žiaka v 5.A triede, rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom o prerušení vzdelávacieho procesu  v tejto triede od 23.11. 2021 do 26.11.2021. Úlohy na tento týždeň budú žiakom zadané cez edupage.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     I.Kríž, riaditeľ školy

        • Oznam

          Milí rodičia, ďalších 5 kusov antigénových testov pre vaše deti sa budú vydávať v priestoroch školských dielní, cez okno dňa 23.11.2021, v čase od 7.00 hod. do 16.00 hod. Testy musia preberať zákonní zástupcovia dieťaťa na protipodpis.

        • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ do krabice od topánok

          Milí rodičia a milí žiaci!

          Žijeme náročnú dobu, plnú problémov a starostí. Ale práve teraz, pred Vianocami, je čas spomaliť a darovať kúsok dobra. A kúsok lásky tým, ktorí ho tak veľmi potrebujú. Preto sa naša škola pripája k projektu

          KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ do krabice od topánok

          Cieľom projektu je potešiť seniorov v domovoch dôchodcov darčekom, ktorý ich zahreje pri srdiečku. Mnohí z nich sa cítia opustení a zvlášť v tejto dobe izolovaní.

          Zmeňme to a ukážme aj našim deťom, že podeliť sa a myslieť na druhých je normálne a obohacujúce.

          Ako na to?

          Krabicu od topánok a vrchnák ( každé zvlášť ) zabaľte do vianočného papiera. Do vnútra vložte darčeky, ktoré obdarovaných v domovoch dôchodcov potešia ( námety nájdete aj na plagáte ).

          Projekt prebieha v dňoch 19.11. – 2.12. 2021.

          Krabice prosíme do školy poslať do 30.11.2021, aby sme ich mohli za celú školu odovzdať kontaktnej osobe

          pre našu oblasť.

          VŠETKÝM, KTORÝCH TENTO PROJEKT OSLOVÍ, VOPRED ĎAKUJEME!

          Podrobné informácie nájdete na www.kolkolasky.sk

        • „ Spolu múdrejší 2 “

          V dôsledku prerušeného vyučovania na základných školách vznikli medzi žiakmi rozdiely vo vedomostiach a spôsobilostiach, hoci sme počas dištančného vzdelávania so žiakmi intenzívne pracovali na online hodinách, ale i mimo nich, poskytovali sme konzultácie žiakom, ale aj individuálne online doučovanie. Napriek tomu po ďalšom návrate žiakov do školských lavíc nastali veľké rozdiely v úrovni poznania.

          Kládli sme si otázky: Má dieťa medzery v nejakom predmete, ktoré nevie samo vyplniť? Potrebuje doučovanie? Odpovedať na nich však môže len učiteľ. On sám vie najlepšie, či dieťa potrebuje okrem klasických vyučovacích hodín v škole aj súbežné doučovanie v danom predmete.

          Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 1“ v minulom školskom roku a „Spolu múdrejší 2“ v tomto školskom roku na mesiace október až december 2021. Keďže sme boli úspešní v minuloročnom projekte a s doučovaním sme mali veľmi dobré skúsenosti, podali sme projekt i v tomto školskom roku a opäť sme boli úspešní, čo nás veľmi teší.

          Len málo detí sa poteší vyhliadke na doučovanie. Pre nich to znamená predovšetkým jedno: menej voľného času. Aby malo doučovanie význam, musí vzniknúť najskôr dôverný vzťah medzi žiakom a učiteľom. Až potom získa dieťa opäť dôveru vo vlastné schopnosti, odváži sa spýtať, ak niečomu nerozumie a je tak pripravené naučiť sa niečo nové. Doučovanie je šité priamo na každé dieťa – riešime konkrétne problémy, ktoré má, aké témy nezvláda, ktoré vedomosti mu chýbajú, vieme, čo môže dobrať samé a kde potrebuje pomoc v rámci doučovania. A to je ten dôvod, prečo žiaci prejavili veľký záujem o doučovanie, chodia na neho s radosťou. Prostredníctvom systematického, kvalitného a dostupného doučovania našich žiakov, vytvárame podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

          Mgr. Jana Babjaková, zástupkyňa riaditeľa školy


        • OZNAM

          Z dôvodu chorobnosti zamestnankýň v školskej jedálni sme upravili jedálny lístok na týždeň 8.-12.11.2021. Aktuálny jedálny lístok je uvedený na našej www stránke a na nástenke v školkej jedálni. Za porozumenie ďakujeme.

        • Kalendárium

          V piatok 5.11.2021 v spolupráci s Knižnicou Jána Kollára v Kremnici a Thalia Teatro sa žiaci III.B triedy zúčastnili literárnych dielní Dobšinského rozprávok dištančnou formou. Pani lektorka Monika Necpálová zážitkovým čítaním prezentovala rozprávky O hlúpej žene a Laktibrada, po ktorom žiaci tvorili príbeh rozprávok v skrátenej podobe a ilustrácie k nim. Vybrané z nich budú použité v kalendári na r.2022. Posúďte, či sa obrázky z rozprávok podarili.

        • Rovesnícke vzdelávanie, mladší so staršími

          Rovesnícke vzdelávanie - proces neformálneho vzdelávania, ktorý dáva mladým ľuďom sebadôveru a nezávislosť.

          Pojem „rovesnícke vzdelávanie“ je odvodený z angl. „peer education“. Rovesník je niekto, s kým sa vychovávaná či vzdelávaná osoba môže stotožniť. Dôležitá je nielen veková podobnosť, ale napr. i ekonomická situácia či podobné sociálne zázemie. Výraz „rovesnícke vzdelávanie“ teda znamená výchovno-vzdelávacie pôsobenie medzi rovesníkmi navzájom s cieľom rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti a postoje, ktoré im umožňujú byť zodpovední za seba a ostatných a vytvárať priestor, kde sa môžu cítiť dobre, bezpečne a rešpektovane.

          Ako to videli naše žiačky, ktoré učili mladších ?

          V piatok sme mali vzdelávanie o magnetickom poli, ktorého sa zúčastnili starší a mladší žiaci. Rozprávali sme sa o magnetických a nemagnetických telesách. Boli sme rozdelení na tri skupiny a robili sme spoločne rovnaké pokusy. Učili sme sa prakticky, ale aj v interaktívnej podobe pomocou aplikácie Vividbooks. Naši malí kamaráti boli šikovní a my, deviataci, sme ich naučili pár nových vecí o magnetoch. Myslíme, že sme všetci boli s hodinou spokojní.

          Alexandra Pastorková, Nina Marková

          Čo sa páčilo našim mladším žiakom ?

          David Mecele: „Mne sa páčila aplikácia, v ktorej obrázky z papiera ožili do trojrozmerného zobrazenia.“ Ostatným sa zase páčili pokusy, ktoré si mohli sami vyskúšať.

          Tešíme sa na ďalšie podobné aktivity

        • Rodičovký príspevok

          Vážení rodičia,

          pre tento šk. rok 2021/2022 je stanovená výška rodičovského príspevku nasledovne:

          1. dieťa 10€

          2. dieťa 5€

          3. dieťa a každé ďalšie 0€.

          Príspevok sa bude vyberať od 02.11.2021 v hotovosti triednym učiteľom.

          Radi by sme Vás zároveň informovali načo sa príspevok využíva:

          · cestovné na rôzne exkurzie, výlety (v prípade nepriaznivej situácie sa peniaze odkladajú a použijú sa pri uvoľnení opatrení)

          · zápis do prvého ročníka

          · odmeny na konci školského roka

          · olympiády, športové, recitačné a iné súťaže- všetky okresné, krajské a celoslovenské kolá

          · odmeny žiakom za jednotlivé súťaže, reprezentovanie školy, za prospech a podobne

          · iné (požiadavky prosím hláste triednemu dôverníkovi alebo triednemu učiteľovi)

                                                                                                                                                     Ďakujem.

                                                                                                                                                 Lenka Golhová

                                                                                                                                               predsedkyňa ZRPŠ

        • Helloween v 2.B

          Helloween, či tekvicová slávnosť, tak sme nazvali náš dnešný Dalton. Druháci pracovali podľa daltonského plánu a samostatne regulovali svoj pracovný čas tak, aby stihli vypracovať všetky povinné úlohy. V nich si zopakovali počítanie do 20, pomohli strašidlám nájsť cestu na hrad a najmä čítali s porozumením. O tom, že textu pochopili niet pochýb, pretože ani "chyták" ich nenachytal. Tiež sme nakŕmili zubatú tekvicu, vyrobili lampáš i ducha a zahrali si tekvicový bowling. Vyfintení v kostýmoch sme si zamaškrtili na dobrotách od rodičov a strávili pekný a vôbec nie strašidelný deň . Kolektív II.B

        • Školenie - 3D tlačiareň

          Minulý týždeň sme zavŕšili veľmi zaujímavým školením - "3D tlačiareň" a jej využívaním v školskom prostredí. 3D tlačiareň sme zakúpili vďaka projektu „Výnimočné školy“. Školenie sme realizovali prezenčným spôsobom. Vzdelávaním nás previedol p. Ing. Peter Štepánek z firmy Future Media Production, s.r.o., konštruktér a špecialista na 3D tlač z Banskej Bystrice.

          Dávam Vám do pozornosti jeho postreh zo školenia: " Reagujem na dnešné školenie a v prvom rade by som rád poďakoval za ústretovosť a príjemnú atmosféru počas celého školenia. Žiaci sú naozaj vnímaví a je zjavné, že majú záujem o danú tému."

          My, zúčastnení, sme mali veľkú radosť, pretože sme mali zodpovedané otázky, ktoré vznikli z nášho samoštúdia. Tešíme sa, že naša tlačiareň vyrobila aj prvý výrobok - obyčajnú píšťalku. Od tohto týždňa teda začala naša cesta zavedenia tejto dôležitej digitálnej technológie v našej škole. Výrobky chceme využiť v rámci vyučovacích predmetov fyzika a matematika a na zdokonalenie zručností učiteľov a žiakov v danej oblasti. Venovať sa 3D tlači budeme aj v rámci krúžku, ktorý realizujeme na našej škole tento školský rok.

          Zdar 3D tlačeniu!

        • Hodina fyziky s použitím digitálnych technológií

          Na hodine fyziky v deviatom ročníku sme pracovali s témou magnetizmus. Žiaci si mohli vyskúšať jednoduché experimenty s magnetmi a mohli si zviditeľniť okrem iného napr. magnetické pole.

          Na záver hodiny obrázky na bielom papieri ožili do 3D farebného zobrazenia. Žiaci mohli vidieť, prečo keď magnet rozrežeme, vznikne magnet, ktorý má opäť dva póly. Podarilo sa nám to pomocou aplikácie Vividbooks, ktorá rozširuje princípy aktívneho učenia. Učivo sme si mohli doplniť o nové poznatky práve použitím digitálnych technológií.

        • Inovovaný spôsob odhlasovania stravy v školskej jedálni

          Milí rodičia, vzhľadom k tomu, že sa zmenil formát jedálneho lístka: obsahuje desiatu aj obed, zmenilo sa aj nastavenie vzhľadu pri odhlasovaní zo stravy na edupage. Ukážu sa vám tam dve tabuľky: prvá je desiata a druhá tabuľka je obed.  Podľa toho, čo chcete odhlásiť, musíte urobiť odhlásenie v danej tabuľke,  alebo ak chcete odhlásiť obed aj desiatu - potom odhlasujete v oboch tabuľkách. 

                                                      Petra Králiková, vedúca školskej jedálne

        • Projekt NBS: 5peňazí 

          Žiaci 6.B triedy sa dnes zúčastnili vyučovacieho bloku v Národnej banke Slovenska v Kremnici. Vzdelávací modul Príjem a práca vychádzajúci z NšFG Ministerstva školstva SR bol podaný žiakom neformálnym vzdelávaním a v typickom prostredí pre túto tému. 

          Ciele vzdelávacieho programu boli nasledovné: 

          1.    Žiaci začnú zvažovať svoj vzťah k peniazom z  finančného a sebarealizačného hľadiska.   

          2.    Žiaci dokážu rozlíšiť superhrubú mzdu, hrubú mzdu a čistú mzdu. Uviesť príklady zdrojov príjmu iných než mzda (napr. dar, provízia a zisk, peňažný príjem domácnosti, štátne príspevky a sociálne dávky, príjem z podnikateľskej činnosti)  

          3.    Žiaci si vyskúšajú zoradiť (vytvoriť) si osobné (rodinný) finančné ciele podľa ich priority a prijímať finančné rozhodnutia na základe svojich reálnych možností a zhodnotiť ich dôsledky. 

           

          Ako to videli samotní žiaci. 

           Keď sme prišli, privítala nás veľmi milá pani. Potom sme sa rozprávali a robili rôzne aktivity, a  vybrali sme si povolania. Potom sme robili aj skupinovú aktivitu zameranú na Rodinný rozpočet, ako ho máme správne využívať. Každých 45 minút sme mali 10-minútovú prestávku. Nakoniec sme si zahrali kvíz a všetkým sa nám veľmi páčilo. :) 

          Karolínka Salátová, Ninka Gregáňová, 6.B 

          Ďakujeme p. Leškovej za možnosť zaradiť sa do tohto projektu. 

        • Oznam

          Vážení rodičia, z rozhodnutia RÚVZ v Žiari nad Hronom  od 11.10.2021 nastupuje III.B trieda na prezenčné vyučovanie. 

                                    Vedenie školy

        • Už vieme písmenko I

          Nové písmeno je pre prvákov vždy radosť a preto pani učiteľka pripravila pre deti indiánsky deň. Deň dopredu si deti v ŠKD vyrobili čelenky s pierkami. V triede deti plnili indiánske úlohy v skupinách, vymýšľali indiánske mená, vyrobili si totem, zatancovali indiánsky tanec a naučili sa básničku.

          Idú, idú indiáni

          lovia aj v daždivom dni.

          Holá, holá volajú,

          s písmenkami bojujú.

        •  Oznam

          RÚVZ v Žiari nad Hronom nás informoval , že u žiačky IV.A triedy na základe vykonaného PCR testu nebolo potvrdené ochorenie na COVID -19 . Od zajtra t.j. 6.10. 2021 opäť otvárame prezenčné vyučovanie v IV.A triede. 

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.