• Vesmír očami detí

          V jedno pekné popoludnie sme sa s druhákmi v ŠKD ponorili do tajomstiev vesmíru a slnečnej sústavy. Spolu s p. Miškócim sme skúmali, ako vznikol vesmír a čo všetko patrí do slnečnej sústavy. Deti si pripravili ohľadom danej témy množstvo zvedavých otázok. Na zvedavé otázky im vedela s prehľadom odpovedať aj žiačka Sibylka Prídavková, ktorá sa už v danej problematike orientuje ako doma. Možno sme v niektorých deťoch touto aktivitou prebudili záujem o astronomický krúžok.

        • Veľkonočné zvyky a tradície

          Veľkonočné sviatky sú síce už za nami, ale druháci ich úspešne zvládli aj vďaka tomu, že sme si pred nimi pripomenuli Veľkonočné zvyky a tradície. Chlapci aby vedeli, ako správne postupovať pri šibačke a dievčatám sme pripomenuli, ako majú svojich kúpačov odmeniť maľovaným vajíčkom a pohostiť ich dobrotami. Porozprávali sme si čosi i o zvyklostiach v iných krajinách, aby sme spoznávali aj kultúru iných národov a národností.

        • Najlepší remeselníci v Kremnici

          Dňa 12. 4. 2023 sme sa vybrali do čitárne v Kremnici, za účelom vyhľadávania informácií o tradícii najlepších remeselníkov v Kremnici. Stretnutie sme si dohodli s p. Matildou Olbrichtovou, regionálnou spisovateľkou, ktorá nás učí a vzdeláva v rôznych témach ohľadom Kremnickej histórie. Stretnutia s ňou sú pre nás vždy lákavé a zaujímavé a veríme, že aj my jej robíme radosť a dodávame pozitívnu energiu do ďalších slnečných dní.

        • Obedy zadarmo

          Prosíme rodičov, ktorí ešte neodovzdali návratku - žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu, aby tak urobili v čo najkratšom čase. Termín sme predĺžili do 18.4.2023. V prípade nedodržania termínu odovzdania uvedenej žiadosti nebude môcť byť dotácia na stravu poskytnutá.

                                                                                                                                                                                                                                     Vedenie školy

        • Hviezdoslavov Kubín

          Vzťah k umeleckému prednesu dnes, 13.4., prezentoval náš žiak Matej Berčík, ktorý reprezentoval našu školu v regionálnom kole postupovej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín - Zechenterova Kremnica.

          Gratulujeme mu k 3. miestu a držíme palce v jeho ďalšej umeleckej činnosti.

        • Odspievaný utorok

          Dňa 4.4.2023 sa spievalo v školskom kole speváckej súťaže ,,Spievam, spievaš,...” Najúspešnejšími spevákmi našej školy sú:

           

          Ľudová pieseň

          I. kategória

          1. Viktória Králiková

          2. Nela Lacková

          3. Michaela Murgašová

           

          II. kategória

          1. Nina Kapustová

          2. Vladimír Ján Prídavok

          3. Ela Krajčovičová

           

          III. kategória

          1. Sibyla Jasmína Prídavková

           

          IV. kategória

          1. Juraj Majer

           

          Umelá pieseň

           

          I. kategória

          1. Nela Lacková

          2. Andrea Polačková

           

          II. kategória

          1. Natália Říhová a Viktor Andrej Ťahún

           

          IV. kategória

          1. Kristián Kubisch

           

          Všetkým spevákom blahoželáme a postupujúcim držíme päste v okresnom kole.

        • Čaj o tretej

          Do  našej školy opäť zavítali predškoláci – budúci prváci. A okrem nich sme v škole privítali aj ich rodičov. Kým sa ich deti bavili na veľkej bublinovej show, rodičia mali možnosť zoznámiť sa s našou školou a porozprávať sa so školským psychológom, či špeciálnymi pedagógmi o školskej zrelosti a všetkom, čo ich deti onedlho v škole čaká. Po malom občerstvení sme sa všetci pustili do veľkonočného tvorenia. Detičky si šikovnosť svojich prštekov preverili pri tvorení zajačikov. A nedali sa zahanbiť ani rodičia, z ktorých mnohí vytvorili nápadité dekorácie, ktoré im skrášlia ich domov počas Veľkej noci.

        • Novaškovci vynášajú Morenu

          Obyčajne na  Kvetnú nedeľu,  keď sneh ešte  pokrýva vysoké  končiare hôr, nosili  ľudia so spevom po obci figurínu ženy,  ktorú nazývame Morena. Tú nakoniec hodili do vody alebo spálili. Verili,  že tak vyženú z obce nebezpečné choroby  a tým aj smrť , a že vybudia z chotára negatívne sily,  ktoré zadržiavajú vegetáciu,  no predovšetkým,  že urýchlia odchod samotnej zimy,  aby už konečne mohla prísť vytúžená jar.  

          Tradíciu vynášania Moreny, ktorá pretrvávala po stáročia v našich obciach , sme chceli priblížiť aj našim žiakom, aby sme tak zachovali ľudové tradície aj medzi súčasnou generáciou. 

        • Tvorivé popoludnie u námorníkov

          Spolu s maminkami a námorníkmi z III.B sme v piatok strávili príjemné tvorivé popoludnie. Deti si prostredníctvom foto prezentácie zaspomínali na prvý a druhý ročník, a ani nevereli, že len nedávno boli takí maličkí. Neskôr im odtláčaním špongie na plátno, pod rukami rozkvitali rôznofarebné kvety. Zahrali si tiež spoločenské hry a poriadne sa vyšantili. Stretnutie s maminkami sme začali energizerom - veselou aktivitou na lepšie spoznanie sa, a potom sme sa pustili do tvorenia dekorácií z brezových prútov. Musím uznať, že sa im podarili fakt pekné kúsky. Popoludnie sme si spríjemnili aj chutnými koláčikmi a inými dobrotami od mamičiek. Ďakujem za veselé a chutné tvorivé dielničky.

                                                                                                                            Triedna učiteľka Jana Bérešová

        • Projekt: Digitálny učiteľ 21. storočia

          Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis vyhlásil výzvu pod názvom ENTER pre školy.

          Budúcnosť našich žiakov je smerovaná úplne jasne, 9 z 10 pracovných miest bude vyžadovať digitálne zručnosti.

          Preto aj naša škola sa zapojila do grantového programu ENTER a získala grant v hodnote 1 000 € na zakúpenie sád micro:bitov a ich doplnkov.

           

          Čo je micro:bit?

          Micro:bit je programovateľný minipočítač, ktorý uviedla na trh spoločnosť BBC v roku 2016. Obsahuje displej, 2 tlačidlá, senzory pohybu, naklonenia, teploty a anténu. Možno k nemu pripájať ďalšie senzory a iné súčiastky - LED pásiky, reproduktory, motorčeky, čerpadlá, senzory pohybu, atď. Preto je využiteľný v predmetoch: fyzika, chémia, biológia, geografia, hudobná a výtvarná výchova... dokonca aj v domácnosti.

        • Veľkonočné tvorenie v ŠKD

          Dňa 29.3.2023 prišla medzi naše lienky a námorníkov šikovná teta Inga, ktorá s nimi vyrábala krásne vajíčka, drievka a vázičky servítkovou technikou. Posúďte sami, ako sa im to podarilo. Ďakujeme krásne za návštevu u nás a tvorenie, všetkým sa veľmi páčilo. 😊 🐰🐣🌺

        • Dotácia na stravu

          Milí rodičia, od 01. 05. 2023 vstupujú do platnosti tzv. „obedy zadarmo“. 

           

          Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu tzv. „obedy zadarmo“ 

          • Všetci žiaci 1. a 2. stupňa Základnej školy 

           

          • Žiaci vyžadujúci osobitné stravovanie a školská jedáleň im nevie zabezpečiť takéto jedlo – diétne stravovanie, musia požiadať o stravovanie v školskej jedálni, doložiť posúdenie lekára špecialistu napr. gastroenterológ, diabetológ, alergológ a pod., aby boli zaradení do zoznamu stravníkov s tým, že si v rámci obeda prinesú na konzumáciu vlastnú diétnu stravu.  
          • Žiaci zo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately (SPOD a SK), ak o to zariadenie požiada a dieťaťu je poskytovaná starostlivosť pobytovou formou na základe rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti, pričom deti zo zariadenia odoberajú obed v škole v rámci vyučovania.  
          • Žiaci s individuálnym vzdelávaním bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom obed pre žiaka bude odobratý v školskej jedálni. 

          Dotácia na stravu –   bude poskytovaná od 01.05.2023 nasledovne: 

          1.stupeň ZŠ – 2,10 Eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed 

          2.stupeň ZŠ  – 2,30 Eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed 

           

          1. O dotáciu na stravu je nevyhnutné požiadať, a to na tlačive Žiadosť – návratka , ktorú žiadame doručiť prostredníctvom triedneho učiteľa najneskôr v termíne do 14. 04. 2023. 

          2. V prípade, ak sa žiak doteraz nestravoval v školskej jedálni ZŠ , je zároveň povinné vyplniť a poslať spolu s návratkou aj Zápisný lístok , aby bol žiak zaradený do zoznamu stravníkov. 

          3. Rodičia a iní zákonní zástupcovia žiakov majú naďalej povinnosť odhlasovať žiakov zo stravovania počas ich neprítomnosti na vyučovacom procese. 

          4. Režijné náklady a ich platba zostávajú nezmenené vo výške 5,00 Eur mesačne.  

          V prípade, ak nedoručíte návratku triednemu učiteľovi v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

           Navratka-_rodic.docx

          V Kremnici 30.03.2023                                                                                   Renáta Florovičová, ved. ŠJ 

        • Biblická olympiáda

          Dňa 28.3.2023 sa v priestoroch Cirkevnej základnej školy v Žiari nad Hronom, konalo po niekoľkých rokoch pandemickej odmlky okresné kolo biblickej olympiády prezenčným spôsobom. Vďaka záujmu žiakov, mala aj naša škola zastúpenie v tejto súťaži. Žiaci súťažili v družstvách a svoje vedomosti si preverovali v piatich kolách. Súboje boli vyrovnané až do posledného kola, ktoré rozhodlo o 2.mieste pre našich žiakov v zložení: Johana Verešová ( 6. A ), Brayen Korsch ( 7. A ) a Kristián Kubisch ( 7. A). Žiakom srdečne gratulujeme a tešíme sa o rok na ďalšie kolo súťaže. Cirkevnej škole veľmi pekne ďakujeme za vytvorenie srdečného a pohostinného prostredia, v kruhu príjemných organizátorov súťaže.

        • INEKO nás hodnotilo 

          V rámci celoslovenského hodnotenia základných škôl sme sa podľa INEKO posunuli na vyššie priečky. Citujeme z hodnotenia: "ZŠ , Angyalova ul. 401/26 v Kremnici patrí medzi školy, ktoré sú aktívne a otvorené. Škola má záujem o moderné metódy, transparentnosť a tiež sa stará o moderné vybavenie." Tešíme sa z pozitívneho hodnotenia a máme radosť z našich aktívnych žiakov.

          Na našej škole pracujeme v rámci krúžku 3D tlač a vyrábame si rôzne 3D modely, ktoré využívame vo vyučovaní a tiež pri rovesníckom vzdelávaní. Podarilo sa nám stretnúť s odborníkmi v danej oblasti, ktorí pracujú u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí.

          Pozrite si aspoň krátku upútavku.

        • Hviezdoslavov Kubín

          Predniesť text zrozumiteľne a pútavo nie je jednoduchá vec. Ba dokonca obstáť úspešne v silnej konkurencii recitátorov, to si vyžaduje dlhotrvajúcu a zodpovednú prípravu. Následne sa dostaví ovocie. 

          S gratuláciou na perách môžeme takto hovoriť o našom  žiakovi Matejovi Berčíkovi, žiakovi 9.B, ktorý sa dnes 28.3. umiestnil na druhom mieste v okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Žiari nad Hronom, a tak postupuje do regionálneho kola. Rastie nám nádejný herecký talent.

          Tešíme sa a ešte raz gratulujeme.

        • Roadshow 3D tlače a 3D skenovania na TUZVO

          Na Technickú univerzitu vo Zvolene sme sa dnes vybrali s naším krúžkom 3D tlače. Vyskúšali sme si doobedie ako študenti vysokej školy, kde sme si vypočuli prednášku o tom ako sa tlačí v priemysle, aké sú možnosti, prečo má 3D tlač dnes už neodmysliteľné využitie vo výskume, priemysle, vo filme, medicíne a v mnoho ďalších oblastiach. Určite nás inšpiroval 3D skener ako ďalšia pomôcka, ktorá by mala využitie aj na našej škole. Čo bol pre chalanov najväčší zážitok vidieť a chytiť si všetky tie výrobky, môcť sa opýtať všetko, čo ich zaujíma.

          Daniel Mužík: ,, Páčilo sa mi, že vyrobený prípravok som si mohol chytiť do ruky a mnohé som si mohol rozobrať a znova zložiť."

          Tomáš Vodislavský: ,, Mne sa páčilo, že som si mohol pozrieť, akým spôsobom tlačia rôzne 3D tlačiarne, ktoré som ešte nikdy nevidel.''

          Juraj Majer: ,,Mne sa páčilo, že sme mohli vidieť nové inovácie v oblasti 3D tlače a že sme si mohli výrobky chytiť do ruky."

          Martin Báláž: ,, Super bolo to, že výrobky sa dali chytiť a po chvíli, keď sa výstavná miestnosť vyprázdnila, dalo sa skúsiť aj skenovanie."

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.