• Stále plávaj, stále plávaj....

          Začiatok mája sa niesol v znamení plávania, potápania a splývania. 2. ročník strávil dva týždne v Relaxe na Skalke, kde sme sa cítili veľmi príjemne. Naši skvelí inštruktori p. učiteľ Sekaj, p. učiteľ Bíreš a p. vychovávateľka Schmidtová nás naučili plávať a hlavne nebáť sa vody. Posledný deň bol plný súťaží a šikovným plavcom sa podarili pekné výkony. Srdečne gratulujeme a vode zdar!

        • S hlavou v oblakoch ponorený do slov

          Umelecký prednes sme si dnes mohli vychutnať v meste pod Urpínom. V krajskom kole prednesu poézie a prózy, Sládkovičova radvaň sa zúčastnil aj Maxim Majer, žiak 9. ročníka našej školy, no tentokrát bez umiestnenia. Konkurencia bola tento rok naozaj veľká. Načerpanie nových inšpirácií je napriek tomu pre nás obohacujúce a veríme, že v budúcnosti sa pokúsime o ďalšie úspechy v tejto oblasti.

        • Zo života 4. B

          Dňa 2. mája 2019 sa v 4.B triede uskutočnila tanečná súťaž. Tejto sútaže sa zúčastnili všetky dievčatá. Hlavnú porotu im robili chlapci z triedy. Dievčatá v rovnakých kostýmoch im predviedli svoj vopred nacvičený disco tanec. Bol to výborný nápad našich štyroch spolužiačka Sofinky, Emky, Sašky a Kristíny.

          Nicol Soveková 4.B

        • MÔŽEME VO VÝŠKOVÝCH BUDOVÁCH TRPIEŤ VÝŠKOVOU CHOROBOU?

          Na získanie predstavy závislosti tlaku od nadmorskej výšky sme so žiakmi 7.B triedy na hodine fyziky realizovali meranie pomocou meracieho zariadenia Molab, do ktorého sme zapojili senzor na meranie atmosférického tlaku. Týmto zariadením je možné merať atmosférický tlak na rôznym miestach v miestnosti, v budove. Na základe meraní v rámci budovy sme so žiakmi zistili, že rozdiel v atmosférickom tlaku na spodnom podlaží oproti vrchnému poschodiu je až 1 hPa. Súčasťou aktivity bolo rozvíjanie zručnosti pri práci s grafmi. Žiaci sa dozvedeli napr.

          Čo je výšková choroba? 

          Hrozí, ak ľudia stúpajú do veľkých výšok prirýchlo, pričom sú prekročené individuálne schopnosti organizmu takúto záťaž zvládnuť. Telo teda nemá čas adaptovať sa na okolitý tlak a nedostatok kyslíka. Najčastejšie ju ľudia pocítia bolesťami hlavy a nevoľnosťou. Pri bežnom výlete na horách väčšinou postihne ľudí, ktorí pochádzajú z nížin. Najviac do troch dní odznie. 

            

        • Stavanie mája

           

          Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal vo zvykoch tohto obdobia strom, ktorý sa v tejto súvislosti označuje ako máj. Za znenia ľudovej hudby nám chlapci priniesli máj. Oslávili sme jeho osadenie potleskom a ľudovými piesňami v podaní Ferka Kmeťa a do ľudovej nôty nám zatancovali naše deviatačky. Kvapky dažďa nás tento rok obišli a tak sme druhý ročník tejto milej slávnosti ukončili v duchu, ktorý tomu prináleží:

          Zabavme sa, veseľme,

          Veď začína krásny mesiac,

          každý o ňom hovorí,

          máj lásky je čas.

            

        • Beh oslobodenia

          Dňa 12. apríla 2019 sa žiaci Základnej školy na Angyalovej ulici  zúčastnili Behu oslobodenia, ktorý sa konal na atletickom ihrisku IV. Základnej školy v Žiari nad Hronom. Reprezentovať našu školu bolo 26 žiakov. Umiestnenie vo svojej kategórii získali:  1. miesto Nela Vivien Rajčanová, 2. miesto:  Juraj, Cinkanič, Dominika Petríková a František  Matuška. Gratulujeme!

        • Stavanie mája

          Dedičstvo tradícií starých rodičov sme si minulý rok pripomenuli stavaním mája. Za znenia ľudovej hudby nám chlapci priniesli máj a dievčatá stužkami vyzdobili jeho košatú korunu. Oslávili sme jeho osadenie potleskom a ľudovými piesňami v podaní Tadeáška, Sibylky a Ferka. Kvapky dažďa zavŕšili spolu s tanečným vystúpením dievčat prvého ročníka túto milú slávnosť. Tento rok v tradícii pokračujeme.

        • Spievam spievaš

          V ľudovej piesni získali 1. miesto Juraj Majer a František Kmeť.

          V umelej piesni získali 1. miesto Laura Ďanovská a laura Říhová

          2. miesto Sofia Ihringová

          3. miesto Nadine Neuschlová a Andrea Weissová.

        • Ako vzniká fyzikálna veličina

           

          Realitu okolitého sveta vnímame pomocou vnemov, ktoré nám sprostredkovávajú naše zmysly. Hovoríme o zmyslovom vnímaní. Triedením a porovnávaním vnemov, nachádzame spoločné a odlišné vlastnosti objektov. Ak pojem opisujúci vlastnosť objektu vieme pomocou vhodne zvolenej fyzikálnej jednotky aj kvantitatívne vyjadriť, stáva sa fyzikálnou veličinou.

           

          Na hodine fyziky v 9.A sme pomocou myšlienkových postupov a vedeckého bádania  zavádzali meracie jednotky a definovali veličiny opisujúce vybranú vlastnosť.

           

          Potom sme merali netradičné fyzikálne veličiny: chrumkavosť, štrgotavosť, zipsovosť, šušťavosť.  Možno sa medzi nami nájdu nádejní fyzici, ktorí v dnešnej technicky vyspelej krajine nájdu novú fyzikálnu veličinu.

            

        • Speváčka súťaž

          Po školských kolách ,,Spievam, spievaš" a ,,Slávik Slovenska" naši žiaci postúpili do okresného  kola, kde samozrejme opäť nesklamali. Srdečne gratulujeme našim speváckym talentom.

          Výsledková listina Spievam, spievaš 2019.

          Ľudová pieseň

          2.kat. 1.m. Juraj Majer

          3.kat. 1.m. František Kmeť

          4.kat. Č.u. Sofia Ihringová

          Umelá pieseň

           3.m. Andrea Weissová

          3.kat. 1.m. Laura Říhová

          3.m. Nadine Neuschová

          4.kat. 1.m. Laura Ďanovská

           2.m. Sofia Ihringová

           

           

           

        • Knižné hádanky

          V piatok 12.4.2019  sme boli  my žiaci  5.A a 5.B triedy v hudobnej miestnosti na knižných hádankách. Pán Hujdič alias pán Mrkvička nám dával otázky.  Počas celej hodiny sme mali na koberci rozložené knihy. Bola medzi nimi aj moja rozčítaná kniha, ktorá sa volala Príbehy na dobrú noc pre Rebelky. Sú to krátke príbehy o rôznych povolaniach. Mne sa najviac páčil príbeh o modelke. Počas jednej vyučovacej hodiny sme pracovali v skupinách a odpovedali sme na hádanky. Hádanky boli o konkrétnych knihách. P. Hujdič nám prečítal úryvok a našou úlohou bolo  uhádnuť, ktorá kniha to bola. Medzi hádankami boli aj zaujímavé otázky napr. koľko má p.Hujdič detí alebo aká farba sa vo vedľajšej skupine vyskytne najčastejšie . No bola to červená. Alebo akého najobľúbenejšieho speváka napíše susedná skupina. Určite si z ponuky kníh prečiťam knihu, ktorá  ma zaujala  Krič potichu braček.

           

          Karina Gombošová, 5.A

            

           

        • Tibor Hujdič alias pán Mrkvička

           

          Propagátor čítania detí a deťom. Cez dramatizované čítania a predstavovanie kníh inšpiruje deti na školách k čítaniu. Pre učiteľov, knihovníkov a rodičov lektoruje semináre na  podporu záujmu o čítanie detí a na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Bol  moderátorom autorskej rozhlasovej relácie Detská knižnica zameranej na  kvalitné knihy pre deti a mládež. Aj u nás v škole sme sa vzdelávali počas dvoch dní a to nie len žiaci, ale aj my učitelia. Zajtra  žiakov 4. ročníka čaká čítanie s pánom Mrkvičkom a žiaci 5. ročníka absolvujú knižné hádanky.

            

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.