• Novaškovo všeličo

          Do galérie Novaškovo všeličo boli pridané fotografie.

          Blíži sa čas zápisu detí z materských škôl do základných , a preto sme aj my na našej  privítali deti z materskej školy a ich rodičov , aby sme im tú našu predstavili. Na jej pôde ich privítali okrem pána riaditeľa aj naši obľúbení maskoti - Novaškovia. Pani učiteľky pripravili pre deti veľmi zaujímavý a pestrý program. Deti prešli cez tabletové ZOO , pohyblivé LEGO, robili hokusy pokusy a zabávali sa a obdivovali šikovné ruky Mr. Bubble v jeho úžasnej bublinovej show. Svoje brušká potešili a občerstvili sa hravým, zdravým MŇAM. Na záver tvorili spolu so svojimi rodičmi v tvorivých dielňach krásne jarné výrobky.A musíme povedať, že boli veľmi, veľmi šikovní. Milí predškoláci už sa na Vás tešíme!

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          Do galérie Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo boli pridané fotografie.

          Dňa 26. a 27.3.2018 nás víťazi školského kola Nelka Rajčanová, Ferko Kmeť, Miriam Kmeťová, Diana Tileschová, Adela Račková, Nadin Neuschlová, Zora Kűrthyová a Sofia Říhová reprezentovali v súťaži Hviezdoslavov Kubín v prednese poézie a prózy v okresnom kole v Žiari nad Hronom. V prvej kategórii v prednese prózy si 1. miesto vybojoval Ferko Kmeť a postupuje ďalej do regionálneho kola a v druhej kategórii v prednese poézie sa na treťom mieste umiestnila Adelka Račková.

           Ferkovi gratulujeme a držíme palce v regionálnom kole!

        • Plaveký výcvik II.A

          Do galérie Plaveký výcvik II.A boli pridané fotografie.

          Bolo super a veselo! Všetci sme plavci a dokonca niektorí z nás preplávali celý bazén. Dvaja dokonca aj 4 dĺžky! Naše poďakovanie patrí  p. učiteľovi Bírešovi, ktorý z nás "vyžmýkal" maximum a každý deň pripravil pre nás v bazéne skvelú zábavu.

        • Hlasovanie Tesco Žiar nad Hronom

          Hlasovanie v predajni Tesco nás posunulo na prvé miesto. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí podporili myšlienku separácie odpadu na našej škole. Hlasovanie končí 31.3.2018. Ešte stále je možnosť hlasovať. Kliknite na odkaz: 

          https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/ziar-nad-hronom

          Bližšie informácie o projekte:

          Odpad je vec, ktorej sa majiteľ chce zbaviť, alebo tiež hnuteľná vec, ktorej odstránenie je potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia. Triedenie odpadu je dnes nevyhnutnosťou. Životné prostredie je dnes veľmi znečistené. Preto treba vzdelávať už naše deti od útleho veku. Úlohou školy je vzdelávať a pripravovať deti a mládež nielen na odbornosť, ale aj na každodenný život.Preto by sme chceli recyklovanie spustiť aj my na našej škole. V triedach to už robíme, ale nemáme na to patričné vybavenie. Financie by sme použili na zakúpenie košov na triedenie a príslušných pomôcok.

        • Úspešné protidrogové divadelné predstavenie THE DARK TRIP - Drogy sú cesta do tmy

          V deň, keď deviataci písali monitor sme mali my – druhostupniari – pripravený náučný program. Najprv sme navštívili Galériu, kde sme sa rozprávali o nadchádzajúcej Veľkej Noci a náboženstve. Prebrali sme zvyky, tradície a vyjadrili sme náš postoj k tomuto sviatku. Neskôr sme sa zúčastnili výchovného koncertu v kine. Jeho názov bol Cesta do tmy a bolo to o chlapcovi, ktorý sa vo svojom živote vybral zlým chodníkom. Kvôli partii natrafil na drogy a doplatil na to nie len on, ale i jeho rodina. Nehoda, ktorá sa stala jeho sestre ho však zmenila a on sa konečne vrátil do normálu. O svoju skúsenosť sa rozhodol podeliť s deťmi ako sme my. Jeho cieľom bolo varovať nás pred rôznym nebezpečenstvom v živote. Domov sme odchádzali o niečo múdrejší.        Jessica Púčeková, VIII.B

          REALIZOVANÉ S FINANČNOU PODPOROU MINISTERSTVA ZDRAVOTNÍCTVA SR - V RÁMCI ÚČELOVEJ DOTÁCIE  NA PODPORU PROTIDROGOVÝCH AKTIVÍT PRE ROK 2017

          Čo hovorí o  divadle THE DARK TRIP, ktoré je súčasťou projektu - Drogy.- Cesta do tmy,      o jeho ďalších perspektívach  Martin Žák , ktorý je autorom, scenáristom, režisérom a hercom v jednej osobe a túto  divadelnú inscenáciu  vytvoril na základe svojho osobného príbehu, ktorý prežil v bratislavskej Petržalke?

          “The Dark Trip je takou malou terapiou. Mladí diváci vstupujú so mnou do príbehu a prechádzajú so mnou určitú cestu.  Keď si predstavím mladých ľudí, že príde do ich života pokušenie zobrať drogu, tak verím, že sa im vynorí niečo z tohto predstavenia. Budú sa musieť rozhodnúť skutočne podľa pravdy, nielen podľa toho, že ich niečo láka. 

          Môj príbeh sa končí tak, že po dvojitej dávke drog som tu už nemal existovať. Keďže som si toho vedomý, nedokážem už žiť život ľahkovážne. Preto mám neskutočnú potrebu vypovedať, že život je vzácny.”

          Viac o samotnom projekte  a  ďalšie  plány prezradil manažér a protagonista projektu DROGY – CESTA DO TMY, Richard Kraľovič, ktorý je zároveń riaditeľom Metamorfozis o.z., ktoré projekt realizuje po celom Slovensku.

          „Samotné predstavenie je určitým mostom – mladý divák sa po ňom môže rozhodnúť povedať zlým veciam nie. To je základ pre ďalšie projekty[], v ktorých budeme mladých ľudí motivovať, ako povedať na dobré veci áno. Prvým následným projektom je Afterpárty. Nebude to len obyčajná párty, ale vytvoríme chilloutové zóny, kde mladí budú môcť objaviť v sebe talent, svoj dar a objaviť svoj sen. Ide o mladých ľudí, ktorí mnohokrát počujú: „Ty na to nemáš“, ale niekde vo vnútri cítia, že chcú byť tvoriví a niečo dokázať. Okrem spomínaných chilloutových zón tu budú znieť príbehy ľudí, ktorí boli na drogách a dnes majú úplne iný život. Zároveň budú mať mladí ľudia možnosť poradiť sa o svojich snoch s rôznymi lektormi, odborníkmi z kultúry, umenia, ľuďmi s manažérskymi schopnosťami tak, aby sa dozvedeli to, čo im škola neponúka v oblasti praxe. Neskôr by sme chceli zorganizovať tábory, to je naša vízia. Tu budú môcť spoznať mladí ľudia svoje dary hlbšie. A tak od umeleckého divadelného podujatia The Dark Trip ich vrátime k umeniu, ktoré je v nich...“.

           

           

           

        • Opäť hlasujeme za projekt, ktorým chceme zlepšiť životné prostredie.

          Naša škola sa môže pýšiť viacerými úspešnými projektami. Máme na dosah úspech ďalšieho projektu s názvom SEPARÁCIOU ODPADU K ZDRAVŠIEMU PROSTREDIU . Tento projekt je zaradený v programe Gesto pre mesto vyhlásený Raiffeisen bank.  Hlasovanie prebieha do 31.3. 2018, preto ak sa Vám náš projekt páči a chcete prispieť k ekologickejšiemu prostrediu, neváhajte a zahlasujte. Každý hlas sa počíta.

          https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/ziar-nad-hronom

          Bližšie informácie o projekte:

          Odpad je vec, ktorej sa majiteľ chce zbaviť, alebo tiež hnuteľná vec, ktorej odstránenie je potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia. Triedenie odpadu je dnes nevyhnutnosťou. Životné prostredie je dnes veľmi znečistené. Preto treba vzdelávať už naše deti od útleho veku. Úlohou školy je vzdelávať a pripravovať deti a mládež nielen na odbornosť, ale aj na každodenný život.Preto by sme chceli recyklovanie spustiť aj my na našej škole. V triedach to už robíme, ale nemáme na to patričné vybavenie. Financie by sme použili na zakúpenie košov na triedenie a príslušných pomôcok.

           

        • Druhý jarný deň trávime netradične

          V čase, keď deviataci skúšali svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky, my piataci, šiestaci, siedmaci a ôsmaci sme taktiež nezaháľali a tvorivými úlohami sme sa zdokonaľovali v rôznych oblastiach - tvorili sme v MMM a galérii, zúčastnili sme sa protidrogového koncertu a v telocvični sme netrénovali svoju fyzickú zdatnosť, ale namáhali sme svoje mozgové závity v oblasti čitateľskej gramotnosti.

          Prežili sme pekný deň :-)

        • Červené jabĺčko

          Do galérie Červené jabĺčko boli pridané fotografie.

          Dňa 13.3.2018 nás na regionálnej súťažnej prehliadke "Červené jabĺčko"v speve ľudových piesní a hre na ľudové hudobné nástroje v Žiari nad Hronom úspešne reprezentoval žiak 4.A triedy Ferko Kmeť. V kategórii súťažiacich do 10 rokov nielenže skončil v zlatom pásme, ale sa  stal  aj absolútnym víťazom celej súťaže, vďaka čomu bude reprezentovať  náš región v krajských kolách dvoch súťaží: Hronsecká lipová ratolesť a Detský hudobný festival.

          GRATULUJEME A DRŽÍME PALCE!

        • OZNAM

          Vážení rodičia, na základe oznamu Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá bude vykonávať v utorok 13.3.2018 a vo štvrtok 15.3.2018 opravy na vodovodných potrubiach a bude odstavená dodávka pitnej vody v našej škole, upravujem rozvrh hodín počas týchto dní nasledovne:

          I.stupeň

          Prvé tri vyučovacie hodiny podľa doterajšieho rozvrhu.

          4. hod od 10,30 do 11,00

          Obedňajšia prestávka od 11,00 do 11,30

          5. vyučovacia hodina  od 11,30 do 12,05

          6. vyučovacia hodina od 12,15 do 13,00

           

          II. stupeň

          Prvé štyri vyučovacie hodiny podľa doterajšieho rozvrhu.

          Obedňajšia prestávka od 11,15 do 11,45

          5. vyučovacia hodina od 11,45 do 12,30

          6. vyučovacia hodina od 12,35 do 13,20

          7. vyučovacia hodina od 13,25 do 14,10

           

          Ďakujeme za pochopenie.

          Mgr. I.Kríž, riaditeľ školy

        • Školské kolo " Spievam, spievaš "

          Do galérie Školské kolo "Spievam, spievaš" boli pridané fotografie.

          ROZOSPIEVANÁ  STREDA

          V stredu 7.4.2018 sa naša  škola rozospievala detskými hlasmi v školskom kole súťaže ,,Spievam, spievaš, spievame.“ Súťažilo 38 žiakov v 3 kategóriách ľudovej i v umelej- tanečnej piesni. A komu sa darilo najlepšie?

           

          Ľudová pieseň                                           Umelá pieseň

           

          I.kategória

          1.m. Juraj  Majer II.A                                 1.m. Andrea  Weissová II.A

          2.m. Sibyla  Prídavková         I.B                2.m. Hana Hašková I.A

          3.m. Bruno  Baláž         I.A                          3.m. Scarlett  Schnierer II.B

           

          II.kategória

          1.m. František Kmeť  IV. A                           1.m. Sofia Říhová III.B

                                                                              1.m. Nela Vivien Rajčanová III.B

          2.m. Jakub Cinkanič IV.A                           2.m. Nikol  Sobeková III.B

          3.m. Nina Mecelová III.A                            3.m. Ema Balážová III.B

           

           

          III.kategória

                                                                            1.m. Sofia Ihringová VI.B

                                                                            2.m. Viktória Bušová VI.A

                                                                            3.m. Laura Říhová V.A

           

          Srdečne  blahoželáme !

        • Popoludnie na bežkách.

          Do galérie Popoludnie na bežkách. boli pridané fotografie.

          Žiakom z III.B rastie chuť do športovania stále viac a viac. Po absolvovaní základného lyžiarskeho výcviku si vyskúšali korčuľovanie na našom klzisku a stále im nestačilo. Dohodli sa s pani učiteľkou na popoludňajšom lyžovaní a teraz vraj chcú skúsiť, aké je to na bežkách . Pani učiteľka ani neváhala a zorganizovala rodičov: a.... hurá na hory. No a že to bolo super, hovoria nielen fotky, ale aj samotné deti: „ Páči sa nám to, je to zážitok, ešte by sme chceli ísť, nechceme ísť ešte domov, bolo super!!! “ Pravdaže naše poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí s ochotou pomohli a dopravili malých športovcov na Skalku.

        • Exkurzia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici

          Dňa 5.3. 2018 sme sa vybrali my,8.A. a 8.B. na exkurziu na Univerzitu Mateja Belu v Banskej Bystrici. Museli sme stávať dosť skoro, pretože vlak nám išiel už o pol siedmej. Následne sme sa dostavili na Univerzitu a boli sme privítaní milými študentmi. Keď sme si vypočuli úvod, čakali nás tri náučné disciplíny. Na začiatok sme mali za úlohu odhadnúť výšku stromov pred areálom Univerzity. Dali sme sa teda do dvojíc s začali sme merať. Zistili sme, že stromy mali v priemere 10 až 20 metrov. Ďalšie tri stanovištia boli skôr náučné, no i na nich si pre nás pripravili zaujímavé pokusy. Na hydrológii sme sa pokúšali zasvietiť svetielko tým, že sme drôty ponorili do vody. Išlo hlavne o kvalitu a typ vody. Tento jav je nazývaný aj vodivosť. Na stanovišti s meteorológiou sme delili typy mrakov a teplomerov, učili sme sa merať teplotu a na záver sme si aj trošku zasúťažili. No a na záver nás čakalo stanovište s názvom vegetačný pokryv. Rozprávali sme sa o kyslých dažďoch a naučili sme sa nový pojem – pH. Ide o kyslosť vody, ktorú sme následne aj merali v predpripravených roztokoch. A to bol koniec našej návštevy v Univerzite. Žiaci boli veľmi milí a aj vďaka tomu môžeme povedať, že sa nám tam veľmi páčilo a o pár rokov tam možno budeme študovať aj my.                   Jessica Púčeková VIII.B.

        • Programujeme s legom

          Projekt "Programujeme s legom" realizujeme s finančnou podporou Nadácie Orange - eŠkoly pre budúcnosť. Kúpili sme robotické stavebnice Lego Mindstorms EV3. Žiaci 8. ročníka zostrojili roboty, učili sa ich programovať a potom ich predviedli svojim spolužiakom na prvom aj druhom stupni našej školy. Traja vybraní žiaci, Samuel Ziman, Daniel Kubašiak a Jessica Púčeková z 8.B, spolu s p. učiteľkou Ing. Ivanou Horváthovou sa 28.2.2018 zúčastnili celoštátnej súťaže Robocup Slovensko 2018 v kategórií Konštrukcia robota na zadanú tému z prinesenej stavebnice. V galérii pribudli štyri albumy s fotografiami o tomto projekte.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.