• Darček pre Sibylku

          V rámci dnešnej vianočnej diskotéky sme privítali Sibylku aj s celou rodinou a odovzdali sme im výťažok z benefície pod názvom "Darček pre Sibylku" v hodnote 2 250,42 eur. Ďakujeme všetkým zamestnacom školy, žiakom, rodičom a širokej verejnosti, jednoducho všetkým dobrým ľuďom, ktorí prácou, darčekom alebo financiami prispeli k tejto benefícii.

        • Otvorený deň pre rodičov.

          Dňa 11. 1. 2018 v čase od 13.00 – 16.00 hod. Vás srdečne pozývame na Otvorený deň pre rodičov.  Každý rodič bude mať možnosť pohovoru s triednym učiteľom, výchovným poradcom, školským špeciálnym pedagógom, školským psychológom, učiteľom jednotlivých predmetov a riaditeľom školy. Získate tým možnosť dozvedieť sa informácie o správaní sa svojho dieťaťa, jeho učení aj o výsledkoch práce v škole. Dozviete sa informácie aj o tom, s čím sa v oblasti výchovy a vzdelávania momentálne učiteľ zaoberá. Tešíme sa na vašu účasť.

        • Šaliansky Maťko

          V utorok 19.12. sa V CVČ Kremnica uskutočnila okresná súťaž v prednese slovenskej povesti - Šaliansky Maťko. Naša žiacka, Adela Račková Z V.A, sa umiestnila na 2.mieste. Srdečne jej blahoželáme k úspechu.

        • Angyalova latka

          Dňa 15.12. 2017 sa na našej škole uskutočnila súťaž „Angyalova latka“. Súťažilo sa v skoku do výšky. Súťažiaci, ktorí postúpili do hlavnej súťaže, sa najprv museli prebojovať triednymi kvalifikačnými kolami. Počas súťaže sa u nich prejavila veľká súťaživosť a odvaha. Podporiť skokanov prišli žiaci z prvého aj druhého stupňa a vytvorili výbornú atmosféru.

          Súťažilo sa v trinástich kolách, kedy sa latka dvíhala vždy o 5 cm. Každá súťaž nie je len o víťazstve, ale aj o tom, aby sme sa zabavili a verte, že sa bolo na čo pozerať. Profesionálne skoky striedali zvuky pádov latky, smiech, ale aj ovácie pre obľúbených a úspešných skokanov. Celú súťaž sprevádzali aj učitelia a skvelí organizátori, ktorí
          do skvelej atmosféry pridávali nádych „profesionálnej súťaže“.

          V pozadí hrala hudba, naši žiacki organizátori komentovali a riadili celý priebeh súťaže. Na Angyalovu latku prišli súťažiť aj naši bývalí žiaci, ktorí navštevujú kremnické gymnázium. Zúročili skúsenosti z minulého ročníka a podali výkony, ktoré boli inšpiratívne pre našich žiakov.

          Počas akcie sme videli množstvo viac aj menej vydarených výkonov našich športovcov.

          Ďakujeme učiteľom, ktorí túto súťaž organizovali a dúfame, že sa Angyalova latka bude konať každý rok.

        • Vianočné tvorivé dielne

          Milí rodičia, starí rodičia a priatelia našej školy, pozývame Vás na Vianočné tvorivé dielne spojené s vianočnými trhmi, ktoré sa uskutočnia dňa 13. decembra 2017 v čase od 14.00 do 18.00 hod v MsKS v Kremnici pod názvom „DARČEK PRE SIBYLKU“.

          Príďte si skúsiť svoju šikovnosť  so svojimi deťmi, či vnúčatami  a zároveň si urobte radosť kúpou pekných vianočných dekorácií, ktoré vyrobili nielen naši žiaci, ale i učitelia, rodičia a mnohí šikovní  ľudia z nášho okolia. Výťažok z predaja darujeme našej žiačke, Sibylke Prídavkovej, na špeciálne liečenie, ktoré môže zlepšiť jej zdravotný stav.

          Tešíme sa na Vás a vopred ďakujeme. Machine Embroidery Designs | Snowflakes | Bunnycup Embroidery

          A  tu je malá „ochutnávka“ toho, čo sme pre Vás pripravili.                                 

                                        


        • Bylinkový deň

          Do galérie Bylinkový deň boli pridané fotografie.

          V Zdravej škole sme sa učili , ako sa pripravuje bylinkový čaj, prečo ho máme piť, rozlišovali sme bylinkové vône. Po ovoniavaní a hádaní, z akej bylinky je čajík uvarený sme sa navzájom ponúkli medzi sebou, aby sme si vychutnali nové chute čajov, ktoré priniesli kamaráti. Zopakovali sme si pri tom vybrané slová, názvy bylín, preverili zmyslové orgány a utužili priateľstvá pri stolovaní.

        • V múzeu mincí a medailí

          Do galérie V múzeu mincí a medailí boli pridané fotografie.

          Dňa 23.11.2017 sme s deťmi 3. a 4. ročníka navštívili Múzeum mincí a medailí. Pani lektorka nás privítala a priblížila nám históriu razby mincí v Mincovni a prešli sme si aj numizmatiko-historickú expozíciu. Od ručných nástrojov, pomocou ktorých si deti vyskúšali vyraziť pamätnú mincu, až po modernú výrobu v súčasnosti. Na záver si každé dieťa mohlo vyrobiť magnetku s vlastným grafickým návrhom. Okrem pútavého rozprávania o histórií mincovníctva sme si aj priamo vyskúšali ťažkú prácu našich predkov.

      • Radosť z každého kroku
        • Radosť z každého kroku

          „Vianoce sú láska. Zakaždým, keď ľúbime, zakaždým, keď darujeme, sú Vianoce...“

          (Dale Evans)

           

          Príbeh je uzavretý z dôvodu vyzbierania požadovanej sumy. Ďakujeme všetkým darcom v mene rodiny Prídavkovcov.

          Vianoce sú časom lásky, pokoja a radosti. Je to čas, keď je potrebné zastaviť sa, prehodnotiť svoj život a zamyslieť sa čo je dôležité. Možno je čas povedať svojim blízkym niečo milé, usmiať sa alebo si spomenúť na ľudí, ktorí sa majú horšie ako my a potrebujú našu pomoc. Môžeme tak urobiť symbolicky alebo posunutím myšlienky niekomu, kto pomôcť môže.

          Nadácia Orange v grante Darujte Vianoce vybrala  náš príbeh Radosť z každého kroku“ ,  práve pre človeka, ktorý to potrebuje. Je to príbeh o našej žiačke Sibylke, ktorá potrebuje v domácom prostredí bežecký pás, ktorý jej podľa skúseností z rehabilitácie pomohol pri ďalších krokoch.

           

          Na príbeh Sibylky, ktorý je vytvorený  na dakujeme.sk, sa prijímali dary od individuálnych darcov.  Nadácia Orange každý z darov znásobila do sumy 412 eur. 

          Radosť z každého kroku

          Srdečná vďaka všetkým za pomoc.

           

          Vianoce sú, keď sme spolu,

          keď rodina sadá k stolu.

          Mamka, ocko, detičky,

          dedkovia aj babičky.

          Vianoce sú od Ježiška,

          dal nám lásku do balíčka.

          Bolo jej dosť. Dostal každý,

          rozdelil ju raz a navždy.

          Medzi ľudí, kvietočky,

          zvieratká aj včeličky.

          Kúsok lásky zo srdiečka, ukry aj ty do balíčka.

           

          Radosť z každého kroku

           

        • Prezentácia vlastných kníh: Na potulkách prírodou

          Do galérie Prezentácia vlastných kníh: Na potulkách prírodou boli pridané fotografie.

          Naši štvrtáci mali dlhodobú – dvojmesačnú úlohu, kde si trénovali  komplexne svoje zručnosti, a to tvorivé písanie, výtvarné zručnosti, práca s internetom, bádateľské schopnosti, prezentačné zručnosti. Totiž tvorili vlastnú knihu. Každý si spracovával  svoje postrehy z jednotlivých našich aktivít  - zbieranie hornín v lome v Šturci spolu s baníckymi odborníkmi, zbieranie rastlín a pozorovanie živočíchov počas vychádzky náučným chodníkom „Zelená cesta“ s ochranárom prírody, triedenie a výstava nazbieraných hornín v priestoroch školy za pomoci odborníkov – geológov, súhrn poznatkov z jabĺčkového dňa a napokon -  praktické činnosti v našej exteriérovej „Zelenej učebni“,  kde žiaci identifikovali  byliny a dreviny v nej a porovnávali, triedili podľa atlasov, manipulačných kariet rastlín, živočíchov a ovocných stromov a krov. Ich veľkým dňom bola  prezentácia svojich knižiek pred všetkými žiakmi 1. stupňa, ktorej sa zhostili naozaj bravúrne a s veľkým zanietením odprezentovali svoju tvorivosť a um.

        • O prvej pomoci... v ŠKD

          Dňa 14.11.2017 sme si do ŠKD pozvali Bc. Tatianu Ihringovú, zdravotnú sestru z chirurgie, ktorá nám pomocou prezentácie plnej obrázkov a názorných ukážok vysvetlila, ako postupujeme pri menších úrazoch, ako ošetríme zlomený prst, či podáme umelé dýchanie pri autonehode. Pripomenuli sme si aj dôležité telefónne čísla, na ktoré zatelefonujeme v prípade privolania prvej pomoci. Prváci sa aktívne zapájali do rozhovoru, či riešenia úrazových situácií, vyskúšali si obviazanie zlomeného prsta, či nohy, naučili sa položiť pacienta do stabilizovanej polohy, či podať umelé dýchanie. Niektorí rodičia sa trošku aj zľakli, keď si prišli vyzdvihnúť svoje deti a skoro všetky mali obviazaný prst, či nohu. Našťastie sme ich hneď ukľudnili, že nejde o skutočné úrazy, ale len o nácvik modelových situácií.

      • Projekt Nadácie Tesco bol úspešný
        • Projekt Nadácie Tesco bol úspešný

          Nadácie Tesco v grantovom programe „Vy rozhodujete, my pomáhame“ vyhlásila oficiálne výsledky.  Náš projekt  zaradený do supermarketu Tesco v Turčianskych Tepliciach získal v trojici projektov prvé miesto. Výsledky hlasovania sú zverejňované na webovej stránke https://pomahame.tesco.sk/list-of-projects

          Naša škola získala s projektom

          Aj my môžeme pomôcť životnému prostrediu“

          6526 hlasov, srdečná vďaka všetkým.

          Hlavným cieľom projektu je nadviazať na medzinárodný program Globe, ktorý v sebe spája výchovný cieľ s vedeckým. V rámci tohto projektu tisíce škôl na celom svete spolupracujú na meraní ukazovateľov životného prostredia. Vedci tieto údaje spracuvávajú a zaznamenávajú, a takýmto spôsobom dávajú celkový obraz o stave našej planéty. Projekt bude zameraný na to, aby žiaci realizovali merania a sprostredkovávali ich nielen na stránku našej školy, ale aj na chodbách a učili aj ostatných žiakov, oboznamovali ich s výsledkami meraní a to pomocou digitálnych technológií.

        • Praktické vyučovanie v exteriérovej „Zelenej učebni“

          Učiť prírodovedu priamo v lone prírody, to je to, čomu hovoríme skutočné učenie, učenie sa praxou, zážitkom.  Dnes sme spoznávali rastliny  v našej  „ZELENEJ UČEBNI“. So žiakmi sme pozorovali jednotlivé dreviny a byliny, ktoré rastú v našej exteriérovej učebni v našej škole. Rastlinu sme pozorovali aj na informačnej tabuli, tiež sme nové informácie o nej zisťovali v knihe: „VRECKOVÝ SPRIEVODCA PRÍRODOU“. Potom sme pozorovali rastliny na ploche 1 m² našej záhradky. Zistili sme, koľko jedincov týchto rastlín sa na danej ploche nachádza. Rástli tu: zimozeleň menšia , zob vtáčí obyčajný, nátržníkovec krovitý, mäta pieporná, medovka lekárska. Liečivé rastliny - mäta pieporná, medovka lekárska sme ostrihali a zvážili ich hmotnosť, potom sme ich dali sušiť. Vysušenú čajovinu sme opäť zvážili a zistili hmotnostný úbytok – koľko vody rastliny obsahovali. Vysušenú mätu a medovku sme použili na výrobu čajov.

        • Schodolez uľahčí prváčke cestu po škole.

          Základná škola, Angyalova ulica 401/26, Kremnica- Schodolez pre telesne postihnutú žiačku sme zakúpili vďaka podpore Ministerstva školstva v rámci rozvojového projektu „Odstránenie stavebných bariér v školách, ktoré navštevujú žiaci so zdravotným postihnutím.“ Na zakúpenie schodolezu prispelo MŠVVaŠ sumou v hodnote 5 280 eur a povinnú spoluúčasť v sume 500 eur poskytlo Združenie rodičov a priateľov školy pri 1. Základnej škole v Kremnici. Cieľom tohto projektu pod názvom „Aby bariéry neboli prekážkou“ je zabezpečiť bezbariérový prístup pre žiačku či potenciálnych žiakov, ktorí majú handicap.  Pre takýchto ľudí je dôležité zabezpečiť vzdelávanie bez obmedzení, aby mohli absolvovať všetko to čo ostatní žiaci, či návštevu najvrchnejšieho poschodia tzv. Auly či samozrejme zabezpečiť každodenný vstup do budovy I.stupňa, ktorá je vždy po schodoch. Sme otvorenou školou a aj bezbariérový prístup otvára možnosti pre cieľovú skupinu ľudí, ktorí trpia telesným handicapom. Jednak sú to žiaci našej školy,  môžu to by starí ľudia pri akciách v škole, ktorým robia schody veľký problém.

      • UČÍME SA VLASTNOU SKÚSENOEŤOU - JABĹČKOVÝ TÝŽDEŇ
        • UČÍME SA VLASTNOU SKÚSENOEŤOU - JABĹČKOVÝ TÝŽDEŇ

          Zdravé učenie - zmysluplnosť - prepojenie učiva so skutočným životom a jeho zavádzanie do praxe, možnosť výberu a primeranosť, využívanie netradičných spôsobov vyučovania - skupinové vyučovanie, komunikácia, využitie spätnej väzby, projektové vyučovanie, aktívne učenie , to sú atribúty, ktoré sú typické pre našu školu. Preto zavádzame do vyučovania čo najviac aktivít, ktoré žiaka vedú k prepojenosti jeho učenia s praxou. Tento krát sme naše praktické učenie motivovali tým, čo je pre tieto jesenné dni typické: mali sme „ Jabĺčkový týždeň.“ Každý ročník si svoje učivo motivoval pod týmto názvom. A tak prváčikovia  v rámci prvouky doniesli jabĺčka a produkty z nich. Robili  ochutnávku rôznych druhov jabĺčok a porovnávali chuť domácej a kupovanej výživy - domáca  im chutila viac ako kupovaná. Niektorí žiaci priniesli aj  sušené jabĺčka a jabĺčkové koláčiky. Všetci žiaci si pochutili a už sa vraj  tešia na ďalší takýto deň.

          Druháci si svoj jabĺčkový deň vychutnali naplno. S jablkom počítali na matematike, plnili zábavné úlohy, ochutnávali, maľovali, odtlačky jablka "zasterilizovali" a z veľkej kopy jesenného lístia vytvorili maxijablko.

          Žiaci tretieho ročníka sa počas celého dňa  zdravo učili prostredníctvom jabĺčok, ktoré si priniesli. Po prečítaní rozprávky o tom, ako sa stane zo semiačka nový strom, o ktorý sa treba starať v sade, alebo záhrade, si žiaci na interaktívnej tabuli plnili úlohy o jablkách najskôr zo SJL. Do predkresleného červeného jablka vymýšľali v skupinách slová, kde po obojakých spoluhláskach písali y, do predkresleného zeleného jablka písali slová s i. Následne kapitáni skupín s pomocou radcov museli slová sčítať, čo už bola matematická úloha. Zvíťazila skupina s najvyšším počtom správne napísaných slov. Na hodinách prírodovedy  a vlastivedy  tretiaci merali pomocou nových odmerných valcov a váh objem i hmotnosť jabĺk. Na rovnoramenných váhach sme im vysvetlili porovnávanie časti celku z jablka. Pomôcky na meranie sme získali v projekte  OBJAVUJ  SVET,  OBJAVÍŠ  SEBA, od  Nadácie Slovenskej sporiteľne , ktorá vyhlásila I. ročník grantového programu Inovatívna základná škola 2017. Naša škola sa uchádzala o grant v oblasti podpory : inovatívne metódy vyučovania, v ktorom sme boli úspešní.    Jabĺčka si žiaci mohli vychutnať až po výtvarnú výchovu, na ktorej kreslili pripravené jablkové zátišie, alebo modelovali z plastelíny vlastnú podobizeň jablka.

          Žiakom sa jablkový deň veľmi páčil a na pripomenutie dostali na domácu úlohu  pracovný list s jabĺčkovými slovnými úlohami.

          A naši štvrtáci majú dlhodobú – dvojmesačnú úlohu, kde si trénujú komplexne svoje zručnosti, a to tvorivé písanie, výtvarné zručnosti, práca s internetom, bádateľské schopnosti, prezentačné zručnosti. Totiž tvoria vlastnú knihu. Každý si spracováva  svoje postrehy z jednotlivých našich aktivít  - zbieranie hornín v lome v Šturci spolu s baníckymi odborníkmi, zbieranie rastlín a pozorovanie živočíchov počas vychádzky náučným chodníkom „Zelená cesta“ s ochranárom prírody, triedenie a výstava nazbieraných hornín v priestoroch školy za pomoci odborníkov – geológov, súhrn poznatkov z jabĺčkového dňa a napokon -  praktické činnosti v našej exteriérovej „Zelenej učebni“,  kde žiaci identifikovali  byliny a dreviny v nej a porovnávali, triedili podľa atlasov, manipulačných kariet rastlín, živočíchov a ovocných stromov a krov. Ich veľkým dňom bude prezentácia svojich knižiek pred všetkými žiakmi 1. stupňa.

          Pre rodičov a starých rodičov  sme pripravili v ŠKD „Jabĺčkové posedenie pri čaji“ a  výbornom jablkovom koláčiku, ktorý si deti samy aj napiekli, čajíku a symbolom jesene- jabĺčkach. Jesenné posedenie sme spestrili pesničkami, básničkami, hrou na flaute a divadielkom. Strávili sme spoločne príjemné popoludnie pri spoločných hrách a deti odchádzali spokojné domov spolu s rodičmi aj starými rodičmi a my sa budeme tešiť na ďalšie spoločné stretnutie.

          Odmenou pre žiakov za ich tvorivosť, radosť  z práce, iniciatívu bolo náučné a opäť interaktívne predstavenie fyzikálnych pokusov, pri ktorom žiaci zisťovali pôsobenie vzduchu: -  slamky , do ktorých žiaci fúkali postupným skracovaním menili tón na tenší

          -          horľavosť balónov, ktoré boli naplnené vzduchom- praskli pri zapálení ohňa pod balónom, tie, ktoré boli naplnené vodou- nepraskli

          -          trhanie špagátov- špagát bol nepretrhnuteľný bežnou silou žiakov, ale po špeciálnom uviazaní na ruke, sa trhnutím dal špagát  roztrhnúť úplne ľahko

          -          voda- ako závažie v plechovke umožnila státie plechovky i na hrane

          -         prúdenie vzduchu k zapáleným sviečkam- sviečka nezhasla, keď sme sa s ňou rozprávali, spievali jej, ale keď sme na ňu namierili vzduch- zhasla

          -          únik vzduchu z balóna pomocou slamy

          Opäť sme sa aktívne učili o vzduchu a ohni a žiaci  boli pritom aktívne zapojení do činnosti, učili sa s radosťou a hrou. Svedčí o tom aj ich prejav nadšenia pri jednotlivých aktivitách. A to je pre nás učiteľov veľmi dôležité, keď dostaneme od žiakov spätnú väzbu – radosť z ich vlastnej práce.

          Do galérie UČÍME SA VLASTNOU SKÚSENOEŤOU - JABĹČKOVÝ TÝŽDEŇ boli pridané fotografie.

  • Profil školy

    Pomáhať deťom, v podnetnom prostredí, objaviť základy všetkého, čo bude vo svojom živote a v ďalšom vzdelávaní potrebovať.